Amerikanska e-handelsjätten Amazon ska nu lansera en svensk sajt. I samband med det etableras ett lager på 15 000 kvadratmeter i Eskilstuna.

Logistikbolaget Kuehne Nagel, som är medlem i Transportföretagen och har kollektivavtal med bland annat Transportfacket, ska sköta lagret på uppdrag av Amazon.

Amazons lansering har varit på gång under flera år. Men det var först den 4 augusti som det bekräftade sin etablering i landet.

Fackligt motstånd

Postnord hjälper redan i dag Amazon med leveranser, men i och med bolagets svenska sajt väntas leveranserna öka avsevärt på sikt.

Seko är positiv till att företag tar sig in på den svenska marknaden och skapar jobbtillfällen, men oroas över att Amazon är känt för sitt motstånd mot rätten att organisera sig fackligt.

”Genom åren har Amazon haft åtskilliga konflikter med fack och myndigheter världen över. De har aktivt motarbetat anställda som ifrågasatt och krävt bättre villkor eller som helt enkelt velat gå med i ett fackförbund” skriver Seko i ett debattinlägg i Svenska Dagbladet tillsammans med Unionen, Handels, Transportarbetareförbundet och Sveriges ingenjörer.

”För Sverige, där vi bygger vår framgång på dialog mellan anställda och arbetsgivare, och där anställda vågar lyfta idéer men också säga ifrån till chefen när det behövs, är detta arbetssätt otidsenligt, främmande och oacceptabelt.”

Hoppas Amazon anpassar sig

Sandra Svensk, vice ordförande i Seko Posten, är hoppfull om att Amazon ska anpassa sig till den svenska modellen och går med i en arbetsgivarorganisation.

– Jag tror även att arbetsgivarorganisationer ser ett intresse av att organisera Amazon. Det är en fråga om konkurrens och att man kan se fördelar med att bolaget har ett kollektivavtal. Så att villkoren inte dumpas och att Amazon tjänar pengar den vägen, säger hon till Sekotidningen.

Enligt Sandra Svensk kommer Seko Posten hålla sig noga uppdaterade på vad som händer i frågan om Amazons etablering, och hålla kontakt med de övriga fackförbunden.

– Sen får vi se vem som organiserar var. Det viktiga är att Amazon går med i en arbetsgivarförening och tecknar kollektivavtal.