Snart två år har hunnit gå sedan Anina Levén jobbade i en avspärrning vid ett vägbygge i Stockholm. Hon var ensam flaggvakt och stoppade en bil med en kvinna och en man. Hon har tidigare berättat för Sekotidningen att hon bad paret att vända, men de vägrade. I stället körde de rakt mot henne och gick ur bilen. Kvinnan slog Anina i ansiktet flera gånger så att både hjälmen och skyddsglasögonen åkte av. 

Polisen snabbt på plats

Polisen var snabbt på plats och kunde göra ett förhör med paret och det fanns flera vittnen till misshandeln.

– Jag blev väldigt rädd, och det har blivit som ett trauma för mig. Jag vågar inte vara ensam när det är mörkt ute. Det var värst det första året med ångest och mardrömmar, säger Anina Levén.

Jag känner mig väldigt lättad att det blev ett åtal och att det faktiskt kom en dom. Det kändes inte självklart från början.

Anina Levén

Tack vare att det fanns bra vittnesmål och att polisen förhörde paret så snabbt så kunde åtal väckas mot kvinnan som misshandlat Anina. Nu har domen fallit. Den 23-åriga kvinnan dömdes villkorligt för misshandel och ska göra samhällstjänst i 75 timmar, vilket motsvarar två månaders fängelse. 

– Jag känner mig väldigt lättad att det blev ett åtal och att det faktiskt kom en dom. Det kändes inte självklart från början. Jag vet flera kollegor som har varit med om liknande, att de blivit påkörda, men att det inte har räckt för att väcka åtal, säger Anina. 

Efter två månaders sjukskrivning började hon jobba igen. Stödet från arbetskamraterna hjälpte henne att komma tillbaka. Men hon tycker att arbetsgivaren kunde ha gjort mer. 

–  Jag vet att de ändrade rutinerna, så att man inte jobbade ensam som flaggvakt på den platsen längre. Det var bra, men det är synd att något måste gå fel innan man gör en riskanalys. Att bli utsatt för hot och våld på jobbet är hemskt, jag gjorde bara mitt jobb. 

Många utsatta

Anina Levén är inte ensam om att bli utsatt på jobbet som trafikvakt. Det visar en enkät som Sekos regionala skyddsombud har genomfört. Där svarade nästan 53 procent av de 167 svarande trafikvakterna att de blivit utsatta för hot och våld på jobbet det senaste året. 

Trafikvakterna har en väldigt utsatt arbetsmiljö, menar Esa Rosendahl som är regionalt skyddsombud för Seko. 

– De är helt oskyddade och tar första smällen när man ska stoppa trafiken. Övriga vägarbetare kan vara lite mer skyddade bakom en betongbarriär till exempel. Trafikvakten stannar bilarna och kan då bli utsatta för ilska och frustration från stressade bilister, säger Esa Rosendahl.