–Många är chockade och mår jättedåligt. Vi vet att produktionen ska minska, men har hela tiden blivit lovade att få följa med till Årsta, säger Sekos klubbordförande Keshii Natanael.
Den lokala klubben har inte varit med vid förhandlingarna om övertaligheten. Det har skötts centralt av Posten Meddelande och Seko Posten.
– Vi har inte kontaktats och vi hade kanske kunnat bidra med några tips, säger Keshii Natanael.
Istället är det Seko Posten meddelandes Sune Blomqvist som förhandlat. Han säger att det är Posten, arbetsgivaren, som anser att det är 80 personer som är övertaliga. Inte Seko.
– Vi kan inte säga någon siffra innan vi vet hur organisationen ska se ut på Tomteboda efter sommaren, säger Sune Blomqvist.
– Det finns övertalighet även i Årsta, det är anledningen till att personalen inte kan flytta med.
Klumpsorteringsmaskinen i Årsta ska tas i drift i sommar och den är helt ny och oprövad. Klump är en beteckning på små paket och stora lite otympliga brev. Keshii Natanael är kritisk till att Posten beräknat personalvolym på en maskin som ännu inte är i bruk.
– Ingen vet om den kommer att fungera, säger han.
Sune Blomqvist hoppas att en del av övertaligheten ska lösas genom pensionslösningar. Alla över 60 år ska få frågan om de vill gå i pension.
Det där med pension är inget nytt, säger Keshii Natanael.
– Vi har haft erbjudandet två år och ingen har nappat. Det är så få som har full pension, många kommer från andra länder och har inte arbetat de 30 år som krävs, säger han.
Sune Blomqvist är medveten om detta.
– Lösningen förutsätter att Posten skjuter till pengar till dem som inte har full pension. Vi hoppas få igenom det, säger han.
Det finns också möjlighet till omplacering inom hela koncernen, men den som är intresserad av det måste själv ta upp frågan med arbetsgivaren, enligt Sune Blomqvist.