Var jobbar du?

– På Försvarsmaktens tekniska skola, FMTS, i Skövde. Jag har arbetat på Markverkstad­en, som är den största i Sverige, ­sedan 2003.

Hur ser en vanlig dag ut?

– Vi gör mycket här. Det finns bland annat lätta och tunga band- och hjulfordon, fordonsbesiktning, sadelmakeri, elverkstad, smedja, måleri, garnisonlager.

– Vi är cirka 20 personer på min avdelning, provhus, som underhåller krigsmateriel Leo­pard och Stridsfordon 90, motorer och växellådor. Vi renoverar aggregat (en kombination av två eller flera maskiner som ska utföra en särskild uppgift) från grunden, och först ska de skruvas isär. Det finns många detaljer och det tar ett par veckor innan allt är klart. Sist provkörs aggregaten i provhuset.

Vad är roligast med jobbet?

– Det är omväxlande. Det är fritt med eget ansvar, men man jobbar också i grupp. De som   jobbar här slutar sällan sin anställning.

Varför det?

– Det är inte så stressiga dagar och vi har bra förmåner. Kvalitet går före tidsaspekt, men vi måste självklart vara kostnadseffektiva.

Har ditt arbete förändrats över tid?

– Inte själva jobbet. Men jag har varit på olika avdelningar. Jag började som maskinbearbetare och svarvning/fräsning, samt slipning. 2015 bytte jag till provhuset.

Finns det några arbetsmiljörisker?

– Självklart, det är stora grejer vi jobbar med. Stridsvagn Leopard väger cirka 70 ton. Vi hanterar också kemikalier, oljor, kylvätskor och trycksättning. Miljön är bullrig. Men vi har bra skyddsutrustning och tänk kring arbetsmiljön.

 

Anders Lindell

Ålder: 43

Bor: Tidaholm

Yrke: Aggregatreparatör

Arbetsplats: Markverkstaden i Skövde. Försvarsmaktens tekniska skola.