Hur länge har du varit sjöman?

– Jag började segla när jag var 14 år. Far skrev på ett intyg åt mig eftersom jag var så ung. Jag lämnade lastbåtarna och började i det här rederiet 1976, det var enklare så, när vi fick barn. De senaste 20 åren har jag varit arbetsledare.

Varför gick du till sjöss?

– Det var det enda som gällde, min far var fyrvaktare, den sista på Fårö, jag är uppvuxen vid havet. Och min farfar och flera släktingar var sjömän.

Hur ser en arbetsdag ut?

– Jag förtöjer, lastar och lossar, arbetar med underhåll och ser till så att saker fungerar. Under färd handlar det mest om rengöring och vaskning av däck.

Är det en bra arbetsmiljö?

– Arbetsmiljön är ok, men när en gammal Volvo startar på bildäck, då är det inte roligt att vara i närheten. Och vinterförtöjningar kan vara för jävliga, kalla och stela. När du målar med tvåkomponentsfärg måste du klä dig som en rymdgubbe, färgen är väldigt giftig och det är noga med att ta reda på allt spill. Vi separerar allt, oljor, färg, härdare och plasts och allt ska antecknas.

Trivs du på jobbet?

– Jag trivs så jävla bra med jobbarkompisarna, de är det bästa med jobbet.  Men lönen är dålig och vi har inget tillägg för obekväm arbetstid. Och är lönen låg så blir ju pensionen också låg. Det finns mycket kritik mot våra upphackade arbetsscheman också.

Du är 65 nu, ska du inte gå i pension?

– Jag tänker jobba två år till. Men jag har gått ner i arbetstid så nu jobbar jag en vecka och är två veckor i land. Annars jobbar man en vecka och är ledig en.

Jens Nordberg

Ålder: 65.

Yrke: Båtsman, bås.

Arbetsgivare: Gotlandsbolaget.

Bor: På Fårö.