– Javisst, men det är lättare att utvecklas genom att byta jobb då och då. Man hamnar i nya situationer, socialt och yrkesmässigt, och växer när man klarar av det.

Vi växer av utmaningar

Hälsa

Varför är det bra att utvecklas?

– Man mår bättre av utmaningar och att lära sig nya saker. Det är en myt att människor med ett torftigt arbete har en rik fritid – det är nästan alltid tvärtom.

Kan det vara okej att tänka ”jag ska bara jobba här en kort tid så jag gör så lite som möjligt”?

– Den strategin funkar bra om det handlar om max 1–2 år. Men blir man kvar är det en katastrofal inställning. Då lär man sig inget och fastnar på ett ställe som man borde lämnat för längesedan.

Kan man göra något själv för att utvecklas? 

Experten: Raster gör att vi klarar hårt arbete

Hälsa

– Ja, berätta för chefen att du vill testa nya arbetsuppgifter. Allt nytt utvecklar dig så ta för dig och kom med egna förslag på saker som du ser behöver göras.

Kurser då?

– Man ska vara intresserad av innehållet. Allmänt hållna kurser som ”företagets värdegrund” är meningslösa. Men en kurs som inte har något med jobbet att göra men som man är sugen på kan utveckla dig mer än någon kanske tror.

Varför är en del arbetsplatser mer utvecklande än andra? 

– Det handlar om kulturen på arbetsplatsen. En ledning som är mån om de anställda uppmuntrar dem att utvecklas kontinuerligt. Och för att folk ska bli engagerade i sin utveckling måste den vara anpassad till just dem.

Är det ok att sluta utvecklas när man blir äldre? 

– Nej, tvärtom. Ny forskning visar att gamla människor kan drabbas av demens när man slutar utmana sig själv.

Artikeln publicerades första gången 2013.