– Rasterna betyder massor för vår återhämtning. De är A och O för att vi ska klara av en hård belastning. Människan klarar av en ordentlig arbetsbelastning bara vi får våra pauser.

Vad händer om jobbet är så stressigt att man inte hinner med några småpauser?

– Då är risken stor att de klassiska stress-symtomen dyker upp: Allt ifrån sömnsvårigheter till högt blodtryck och fysisk smärta.

Arbetsgivaren har allt att vinna på att de som jobbar kan ta mikropauser då och då.

Hur ser en bra paus ut?

– Det är att göra något man inte gör under arbetstiden. Jag är skeptisk till den klassiska svenska fikarasten där man samlas runt ett bord och pratar. Ta hellre en promenad, en powernap eller varför inte en frukt och häng med rökarna ut.

Finns pauser naturligt i arbetet?

– Allt mindre eftersom allting är så slimmat. Jag hörde talas om två fabriker i samma koncern. En i Tyskland och en i Kina. Den tyska var tipptopp, den kinesiska hade usel arbetsmiljö men arbetarna på den kinesiska hade inga stressymtom. Det visade sig att allt var så eftersatt att det löpande bandet gick sönder flera gånger om dagen och då passade arbetarna på att koka nudlar och småsnacka.

Är det en myt att vi jobbar hela arbetsdagen förutom lunch och kaffepaus?

– Ja, det finns ingen som orkar hålla koncentrationen på topp hela tiden. Folk har en tendens att lägga in pauser framförallt på eftermiddagen. Men visst, vissa arbeten kräver mer än andra.

Hur ser dina pauser ut?

– Jag kan börja kolla på roliga klipp på datorn eller surfa runt i största allmänhet, men eftersom jag styr mina arbetsdagar själv så ska jag exempelvis klippa gräset i eftermiddag och det är en perfekt paus med både luft och motion.

Hur ser en bra paus ut?

– Det beror på vad du arbetar med. En vägjobbare kan få en rejäl paus av att sitta i skuggan och dricka kaffe med jobbarkompisar, medan en kontorsarbetare mår bra av en promenad eller att lägga sig tio minuter på golvet och ta en tupplur. En bra grej är att variera sina pauser och inte fastna vid fika-vid-kaffebordet-pausen.

– Hur bra din paus har varit beror på hur effekten blir. Känner du dig lite utvilad och har kunnat koppla av så är du på rätt spår.