Dödsolyckan inträffade den 15 mars vid ett kraftledningsarbete utanför Jakobshyttan i Askersunds kommun.

– Mannen var uppe i en skylift och fick ström i sig när han jobbade med elledningarna, säger Bengt Svensson, åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema.

En förundersökning om misstänkt arbetsmiljöbrott har inletts. Arbetsmiljöverket och polisen utreder olyckan parallellt. 

Induktion kan ligga bakom olyckan

Personal tog ner mannen från arbetskorgen och genomförde hjärt- och lungräddning och slog larm om olyckan vid tiotiden på morgonen. Arbetsstället ligger vid en plats som heter Blackfjärdsmossen utanför Jakobshyttan i Örebro län. 

Enligt arbetsgivaren Elnos anmälan till Arbetsmiljöverket misstänks mannen ha dött av strömgenomgång på grund av induktion.

Ledningen, som inte skulle ha varit spänningsatt, var det ändå. Detta kan ha skett för att den går parallellt med en kraftledning, samt att man inte säkrat sig mot induktionsström genom jordning. Därför blev också arbetskorgen spänningsatt.

Vad är induktion?

Hos en strömförande kraftledning bildas ett magnetfält runt varje fas (givande ledning). Om en kraftledning eller annan metallisk ledare går parallellt med den givande ledningen kommer denna (mottagande ledning) att spänningssättas genom induktion.

Den mottagande ledaren antar alltså en viss spänning genom magnetisering. Det finns ingen fysisk kontakt mellan avgivande och mottagande ledning. 

Källa: Elsäkerhetsverket, Vattenfall Services

Utländskt företag

Den omkomne linjemontören var anställd vid ett svenskt bolag, Elnos, vars moderbolag Banja Luka, är registrerat i Bosnien. Bolaget är underentreprenör till Linjemontage i Grästorp, som i sin tur har fått i uppdrag att bygga kraftledning åt Vattenfall.

Mannen som dog var medborgare i Bosnien och född 1994.

”Vi sympatiserar med familjen och med kollegorna till den avlidne och vi stödjer dem så mycket som möjligt”, skriver Annica Lejonberg, som är administrativ chef på Elnos Nordic, i ett mejlsvar.

”Vi kan innan utredningarna är färdigställda inte ge er mer information eller svara på ytterligare frågor.”

Vattenfall: Förfärlig situation

Vattenfall, som är beställare av byggandet av ny kraftledning vill inte ställa upp på en intervju, med hänvisning till att olyckan utreds på olika håll.

”Det är en förfärlig situation och nu har vi fokus på att ta hand om personal och utreder skyndsamt vad som har förorsakat olyckan”, skriver Johan Sennerö, som är pressekreterare, i ett mejl till Sekotidningen.

”Med respekt för både detta och anhöriga avböjer vi att kommentera vidare.”