Carolina Mellblom räfsar löv med en grön paviljong i bakgrunden.

Som trädgårdsmästare i Hagaparken har Carolina Mellblom fullt upp. ”Det finns alltid någonting nytt att lära sig, man blir aldrig fullärd”, säger hon.

Carolina Mellblom, 37 år, är förste trädgårdsmästare i kungliga Hagaparken, strax norr om Stockholm. Hon leder inte bara arbetet i det massiva parkområdet motsvarande cirka 263 fotbollsplaner. 

En del av hennes arbetsuppgifter är också att ta hand om kungahusets växtsamling och kronprinsessan Victorias köksodling och trädgård. Mitt i den stora nationalstadsparken ligger Haga slott, där kronprinsessan, prins Daniel och barnen, prinsessan Estelle och prins Oscar, bor. 

– Det finns hibiskusar i växtsamlingen från kungens mor Sibylla. De får absolut inte dö. Det är minnen för dem och kungligt kulturarv som vi ska vårda, säger Carolina Mellblom.

Carolina Mellblom står ute med mössa och har ett långt beskärningsverktyg i händerna.
Carolina Mellblom.

Kungabarnens tomatplantor

Arbetet är lite speciellt, medger Carolina. Exempelvis fick hon en gång ta hand om kungabarnens tomatplantor och plantera ut dem i köksträdgården. 

– Sådant är bara roligt, säger hon. 

En annan gång fick kronprinsessan Victoria en alldeles egen luktärt av en av Sveriges främsta odlingsexperter. Luktärter är färgglada doftande blommor som gillar att klättra på olika slags stödkonstruktioner. 

–Vi satte luktärterna i kronprinsessans trädgård och gjorde stora spaljéer med kvistar, så det ska se ut som en engelsk trädgård. Det blev otroligt fint. 

Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel i högtidskläder utomhus. Bakom dem syns en byggnad vid Haga slott.
Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel fotograferade vid Haga slott inför sin tioåriga bröllopsdag 2020.

”Folk slänger blöjor”

Att jobba på Kungliga Hovstaterna i Hagaparken är även som vilket parkarbete som helst, berättar Carolina Mellblom. Under vinterns månader, när det är snö, ska alla vägar plogas, sandas och grusas. Under våren ska gruset bort, ogräs och mindre träd och buskar beskäras. 

– Varje arbetspass börjar oftast med en runda i parken där vi plockar bort skräp. Folk slänger alltifrån blöjor, fimpar och tuggummipapper på marken, säger hon och tillägger med en grimas: 

– Häromdagen kom min kollega och sa att någon hade skitit mot en husfasad. Det fick han ta bort. 

Trädgårdstips för april

Carolina Mellblom, trädgårdsmästare i kungliga Hagaparken, ger sina bästa trädgårdstips för april månad.

 • Gödsla rosor, men vänta med beskärningen till maj, ifall det kommer en köldsmocka.
 • Klipp ned vissna perenner.
 • Räfsa löv i rabatterna och gräsmattan, och lägg dem på din grönsaksodling eller i pallkragar, där de kan komposteras.
 • Kantskär rabatter för snygga kanter.
 • Grundgödsla sommarens grönsaksland eller rabatter med häst-och kogödsel.
 • Klipp äppel- och päronträd.
 • grönsaker och sommarblommor! Lite åt gången, eller allt på en gång.

  Carolina ska själv så två sorters tomatillo, fyra sorters cosmos (Apricotta, Velouette, Apricot Lemonade och Cupcake White), lövkoja (Gilly Flower), phlox (Creme Brulée), zinnia och sommaraster.
 • För den dahliafrälsta är det dags att väcka sina dahliaknölar!

  Carolina har sina i en jordkällare. Hon går igenom knölarna, tar bort de som är dåliga och delar några. Sedan sätter hon dem i jord, antingen i mindre krukor eller plastpåsar med hål i. Plantera ut dem på friland eller i rabatten efter de så kallade järnnätterna, som inträffar i slutet på maj. Då är det ingen risk för frost.
 • Plantera om och klipp ned pelargoner. Carolina har sina i fönstren hemma över vintern. Hon klipper ner dem rätt friskt. Pelargoner är väldigt tåliga. Med ny jord och lite näring så sätter de fart snart igen.

Stora pelousen i Hagaparken

Hagaparken anlades i slutet av 1700-talet av kung Gustav III. Den är engelskinspirerad och därför utformad med mjukt formade gräsytor, en del mörka skogspartier och slingrande gångar förbi buskage och bersåer. Parkens stora gräsmatta, Stora pelousen, har en böljande sluttning med stora lindar ner till Brunnsviken. 

– Det är roligt med trädgård. Det är rehabiliterande att vara ute. Doften av jord är läkande, säger Carolina Mellblom. 

Carolina Mellblom står framför en grön paviljong med en räfsa i handen.
Carolina Mellblom ansvarar bland annat för kungahusets växtsamling och kronprinsessan Victorias köksodling och trädgård.

Arbetet i parken kan samtidigt vara ganska hektiskt. Som trädgårdsmästare måste man hela tiden ligga steget före. Det är mycket förberedelser inför årets olika säsonger. 

– Listan över vad som behöver göras är alltid full. Det är en “never ending story”, men det är ju också det som är roligt med jobbet. Det finns alltid någonting nytt att lära sig, man blir aldrig fullärd, säger Carolina Mellblom.