När brevbäraren Joakim Sundbaum, 42, köpte hem en glassmaskin kunde han inte ana vilken fart intresset skulle ta.

Att folk skulle strömma till hans garage i jakt på hemtillverkad, italiensk gelato, och att han skulle vara nära att gå in i väggen och tvingas gå ner i arbetstid.

– Det blev kanske lite väl mycket. Därför har jag trappat ned lite på tillverkningen, säger han.

Gick på glassuniversitet

Joakim Sundbaum, som också är känd som ”Mr Gelato”, bor i Gullbrandstorp utanför Halmstad där han jobbar på Postnord. Han har alltid haft lätt att snöa in på saker, ofta relaterat till matlagning.

Efter att ha köpt hem den där glassmaskinen började han läsa böcker i ämnet och fick en dag höra om ett glassuniversitet.

Japp, ett glassuniversitet. I italienska Bologna finns Carpigiani Gelato University, där man kan lära sig göra gelato på italienarnas vis.

– Jag åkte dit i två veckor och lärde mig tillverka glass från grunden. Det var nog det roligaste jag gjort, säger han.

En menytavla visar olika smaker på gelato som Joakim Sundbaum, Mr Gelato, har tillverkat.
Salt karamell, straciatella och brynt smör är några av smakerna som Joakim Sundbaum har testat.

Matematik bakom bra glass

På kursen fick Joakim lära sig att det inte går att höfta sig fram och att det är svårare än man tror att få fram en bra glass. Det måste vara väl avvägt mellan socker och fett.

– För att få rätt konsistens måste du räkna på att glassen är rätt balanserad i ingredienserna. Det är lite matematik och mer teori än vad man tror.

Glasstillverkning i garaget

Efter resan byggde Joakim om garaget, drog om vattenledningar och investerade i en professionell glassmaskin och frys.

Sedan började han tillverka glass vid sidan av brevbärarjobbet, i början upp till 20 timmar i veckan. På fredagarna la han ut inlägg på sociala medier, och så kom kunderna och handlade halvlitersburkar.

– Jag har inte marknadsfört mig jättemycket. Det är mest folk som pratar sinsemellan om att det är en bra grej.

Gick ned i arbetstid

Det blev nästan för populärt. Efter ett tag märkte Joakim av hur trött han kände sig och insåg att det var ohållbart att lägga så mycket tid på glasstillverkningen.

Han har därför skalat ner och länge endast jobbat 90 procent som brevbärare, men gick i vintras upp till heltid igen.

Brevbäraren Joakim Sundbaum på stranden med en bägare egengjord gelato.
Joakim Sundbaum har ett stort intresse för att tillverka italiensk glass, så kallad gelato.

Nu blir det mest glasstillverkning på helgerna. I garaget testar han sig fram till nya smaker som brynt smör, salt karamell och omvänd straciatella.

– Det är det som jag tycker är kul, att göra många olika smaker och vara kreativ. Jag får bestämma helt själv utifrån vad jag känner för, säger han.

Därför gör Joakim Gelato

Enligt Joakim skiljer sig den italienska gelaton från svensk gräddglass genom en rikare smak. I stället för att vara något kallt och sött för varma dagar äts gelaton året om, som en dessert.

Smakerna brukar han fundera på medan han jobbar.

– Många brevbärare har kreativa fritidsintressen. Jag tror att det beror på att man har mycket tid att tänka när man är ute och kör post.

Har köpt en glasscykel

Nu till sommaren har Joakim köpt en begagnad glasscykel. Han är sugen på att komma ifrån garaget mer och delta i matevenemang. Han tänkte också låta dottern cykla ner till stranden och sälja glass i sommar.

Du har inga planer på att lämna brevbärarjobbet?

– Inte just nu i alla fall, men man vet inte vad som händer i framtiden. Det är svårt att jobba med glass hela sommaren när man har barn hemma.

Brevbäraren Joakim Sundbaum.
Brevbäraren och glasstillverkaren Joakim Sundbaum.

Mr Gelato: Så gör du bästa glassen

Hitta balansen mellan socker och fett. Sockret motverkar att glassen fryser, så om glassen blir för hård har du för lite socker i. Om glassen blir för mjuk har du haft i för mycket socker.

Planera i förväg. Gör glassbasen dagen innan du ska frysa glassen, så att den får stå och mogna över natten. Då sätter sig alla ingredienserna och du får en finare konsistens.

Testa att göra sorbet. Nu på sommaren finns det mycket bär som du lätt kan göra sorbet på. Gör i så fall ett sockerlag med hälften socker och hälften vatten. Sedan tar du 50 procent av sockerlaget, blandar med 50 procent bär och in i frysen.

Köp en glassbok. Det finns många dåliga glassrecept på nätet, så köp en bra bok i stället. Joakim rekommenderar glasskedjan Stikkinikkis bok. ”Den köpte jag när jag började göra glass hemma. Den gav väldigt mycket inspiration”.