Seko: Fritagning i Norrköping kunde ha förhindrats
Fritagningen vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping skulle kunna ha förhindrats. Det menar facket som anser att Kriminalvården hade för dålig bemanning på den aktuella transporten.
I onsdags eftermiddag fritogs en man i samband med Kriminalvårdens transport till Vrinnevisjukhuset i Norrköping.
Enligt uppgifter i medier ska två män med vapenliknande föremål ha tvingat med sig den 20-årige mannen, som är dömd till tio års fängelse för mordförsök.
Riktar stark kritik
Nu riktar Sekos ordförande för Kriminalvårdens nationella transportenhet (NTE), Marcus Carlström, stark kritik mot att transporten till sjukhuset endast sköttes av två anställda.
– När man kör till ett sjukhus som är en allmän plats ska det åtminstone vara tre personer i personal. Då kanske bilföraren hade haft möjlighet att se sig omkring och upptäcka om det var något skumt på gång, säger Marcus Carlström.
Seko: Två i personal otillräckligt
Med endast två kriminalvårdsanställda i bilen behöver föraren dela sin uppmärksamhet mellan den intagna, bilkörningen och miljön omkring, förklarar han.
Annars kan kollegan hamna i en utsatt situation.
– Ingen säger att de inte hade lyckats med fritagningen även om vi hade varit tre personer, men det är en större chans att lyckas köra därifrån innan de här personerna tar sig fram till bilen, säger Marcus Carlström.
NTE får nya anvisningar
I mars får nationella transportenheten nya anvisningar för transport av intagna.
Som Marcus Carlström tolkar dessa skulle inte en sådan här körning genomföras med dessa anvisningar.
Även om det aktuella fallet inte bryter mot nuvarande bestämmelser är han kritisk till att körningen genomfördes.
– Jag menar att man måste ha en sådan koll att man inte kör en gängkriminell person med långt straff till ett sjukhus med två i personal för bevakning, säger han.
Transporten ska utredas
Enligt Kriminalvården genomfördes den aktuella transporten med rätt bevakningsgrad enligt en säkerhetsbedömning.
Det skriver myndigheten i ett mejlsvar via pressekreteraren Ulf Mossberg.
”Men med facit i hand så har vi tillsatt en utredning för att se om några andra bedömningar skulle ha gjorts”.
Kriminalvården kan i nuläget inte svara på om transporten skulle ha genomförts med NTE:s nya transportanvisningar som träder i kraft i mars.
Ser över säkerheten vid transporter
De anställda som utsattes för fritagningen erbjuds samtals- och krisstöd samt ytterligare stöd efter individuella behov.
Kriminalvården ska även se över säkerheten för liknande transporter.
”Nu kommer även en grundlig utredning av det specifika ärendet att vidtas. Något som kommer att skötas av Kriminalvårdens sektion för särskilda utredningar”, skriver Kriminalvården via Ulf Mossberg.
Hot och våld inom Kriminalvården
En ny rapport från Seko visade nyligen att drygt sex av tio Sekomedlemmar inom Kriminalvårdens nationella transportenhet (NTE) uppger att de har varit ensamma med intagna/klienter trots att det strider mot regler och föreskrifter.
52 procent har även varit utsatta för hot och våld på arbetet det senaste året.
Läs mer och ta del av rapporten här.