Kriminalvården har tidigare haft i uppdrag att utreda varför dygnskostnaden, för att ha en intagen på en anstalt eller ett häkte, är högre i Sverige än i andra jämförbara länder. Redovisningen visade bland annat att vad som inkluderas i dygnskostnaden skiljer sig åt mellan länder.

Av Europarådets statistik framgår att svensk kriminalvård har bland de högsta dygnskostnaderna i Europa. Framför allt Sverige har högre sociala avgifter än övriga länder.

Kommer expandera

Justitieminister Gunnar Strömmer säger i ett pressmeddelande att besparingarna hänger ihop med Kriminalvårdens omfattande expansion. 

– Med våra satsningar väntas myndighetens anslag öka från 14,1 till 22,6 miljarder kronor under mandatperioden, säger justitieministern och fortsätter:

– Samtidigt ställer utbyggnaden krav på att myndigheten använder resurserna på ett effektivt sätt, utan att säkerheten eller det effektiva återfallsförebyggande arbetet äventyras.

Gunnar Strömmer talar framför en blå bakgrund där en svensk flagga skymtar.
Gunnar Strömmer (M), justitieminister.

I uppdraget ingår att göra en utökad internationell jämförelse med andra europeiska länder som har en lägre dygnskostnad än Sverige. Där ska det framgå vad som gör att kostnaderna skiljer sig åt.

Inte förvånad

Christer Hallkvist, ordförande i Sekos förhandlingsorganisation inom Kriminalvården, är inte förvånad att man nu ser över kostnaderna. Men han menar att det är viktigt att pengarna används på rätt ställe och att man tittar över hela myndigheten och inte bara anstalter och häkten.

– Den största kostnaden är personalen och om man sparar in på den påverkar det säkerheten vilket i sin tur påverkar sysselsättningen, säger han och tillägger:

– Min största farhåga är att man stjäl personal i den klientnära verksamheten, där man redan tidigare har aviserat en besparing på 30 procent under en tioårs period.

Porträttbild på Christer Hallqvist, som är ordförande för Seko Kriminalvård
Christer Hallqvist, ordförande för Seko Kriminalvård.

”Personaltätheten kommer minska”

Sekos ordförande Gabriella Lavecchia är kritisk till uppdraget som Kriminalvården fått. 

”Precis som vi sagt under många år så kommer kraftfulla satsningar på Polisen att innebära ett extremt tryck på Kriminalvården när fler kommer att dömas. Nu vill alltså regeringen sätta ännu mer press på en kriminalvård som redan är på bristningsgränsen genom att uppdra åt myndigheten att ytterligare sänka kostnaderna, säger hon i ett uttalande på sociala medier.

”Jag tror alla är överens om vad detta kommer innebära – personaltätheten kommer minska vilket i sin tur leder till en ännu tuffare arbetsmiljö för våra medlemmar och att man skär ned i det klientnära arbetet.”

Uppdraget ska redovisas senast den 26 juni 2025.