Efter en svår trafikolycka utanför Staffanstorp i december omkom tre anställda på Skanska, två män i 50-årsåldern och en man i 65-årsåldern. Ytterligare en anställd som satt i bilen skadades svårt.

Olyckan har utretts som grov vårdslöshet i trafik, vållande till kroppsskada och vållande till annans död.

Men efter utredning finns det inte längre någon misstanke om brott.

– Vi har inte kunnat fastställa orsaken till olyckan. Vi vet vad som har hänt, men vi har ingen orsak till hur det blev som det blev, säger inspektör Christer Hedlund vid Polisen i Kävlinge.

Skanskas bil på fel sida av vägen

Det var på eftermiddagen den 5 december som en mindre lastbil från Skanska Asfalt och Bergsmaterial Syd kom över på fel sida av vägen på landsväg 108 utanför Staffanstorp.

Två personbilar lyckades väja för Skanskas bil, varav den ena körde i diket.

Därefter kolliderar Skanskas bil med en tung lastbil. Lastbilen väjer och även Skanskas bil ändrar färdriktning, men trots det frontalkrockar dem.

– Kollisionen blir så pass tragisk att föraren och en passagerare i vänster baksäte avlider på plats. En passagerare fram skadas svårt och avlider senare, säger Christer Hedlund.

Skanskas bil bromsade inte

Polisen kan konstatera att lastbilen har bromsat, men kan även fastställa att Skanskas bil inte har gjort det.

Vad som fick Skanskas bil att komma över i fel körfält och inte heller bromsa förblir ett mysterium.

Bra väglag vid olyckan

Polisen har gjort tekniska undersökningar på Skanskas bil, men inte kunnat finna några brister. Det har inte heller funnits något i väder- eller väglagsförhållanden som kan förklara olyckan.

Sikten på den aktuella sträckan är dessutom god.

– Vi har heller inte uppgifter från vittnen som kan ge klarhet i varför bilen kommit ut på fel sida av vägen. Personen i bilen som har klarat sig kan inte heller ge klarhet i den biten. Han har inte haft den uppmärksamheten på föraren, säger Christer Hedlund.

Inga droger eller alkohol inblandat

Polisen har kunnat utesluta att föraren varit onykter eller påverkad av droger. Ingenting tyder heller på användning av mobiltelefon vid körningen.

Polisen har vissa teorier, men har inte kunnat styrka dessa, förklarar inspektör Christer Hedlund.

– Det har exempelvis framkommit att föraren av Skanskas bil tidigare har haft hjärtproblem, men läkare har inte kunnat fastställa att det har varit orsaken.

Skanska: ”Erbjuder stöd”

I ett mejl till Sydsvenskan skriver Skanskas tillförordnade presschef Matti Kataja att personen i Skanskas bil som överlevde olyckan ännu inte är tillbaka i arbete, men hemma från sjukhuset.

Sedan olyckan har Skanskas fokus legat på att ta hand om medarbetarna.

”Vi försöker vara extra uppmärksamma på hur kollegor mår och erbjuder stöd om det behövs”, skriver Matti Kataja i ett mejl till Sekotidningen.

Skanska genomför en intern utvärdering för att dra lärdom av hur olyckan hanterades och vad företaget kan förbättra.

”Självklart fortsätter vi att påminna varandra om riskerna med att arbeta och färdas på vägarna”, skriver Matti Kataja.