Tisdagen den 30 maj larmades räddningstjänst efter att en broreparatör fallit i vattnet vid ett arbete på Bergsviksbron i Piteå.

Mannen, i 50-årsåldern, var anställd på det statliga bolaget Svevia.

En stor sökinsats inleddes och det skulle dröja tio dagar innan broreparatörens kropp till slut hittades i vattnet.

Svevia: Så skedde olyckan

I olycksfallsanmälningar från Svevia till Arbetsmiljöverket ger företaget sin bild av vad som hände.

I dessa framgår det att broräcket skulle bytas ut på en sträcka av cirka 20 meter, efter en tidigare påkörning. Arbetet utfördes på uppdrag av Trafikverket.

Två anställda från Svevia var på plats och använde säkerhetssele under arbetet. Selen kopplades till en dragkrok på arbetsfordonet, en lätt lastbil som de parkerade intill räcket.

Därefter började de kapa räcket i delar för att montera loss det.

Broräcket gav vika

I det skedet, när männen arbetade på varsitt håll, inträffade olyckan.

Vid något tillfälle ska den nu omkomna mannen ha kopplat på sin säkerhetssele på en del av det kvarvarande broräcket. Men räcket gav vika och mannen föll ned i vattnet.

Kollegan som stod kvar på bron hann aldrig uppfatta att mannen ändrat fästpunkt på säkerhetsselen.

Såg kollegan falla i vattnet

Han hörde kollegan ropa till och ska sedan ha sett den 50-åriga mannen falla i vattnet, enligt en av anmälningarna.

”Kollegan som bevittnade hela händelsen blev kvar på bron och fick ögonkontakt med kollegan i vattnet innan han sjönk under vattnet igen och försvann”, skriver Svevia och fortsätter:

”Kollegan kunde sedan se han i vattnet sticka upp huvudet och vifta med en arm några gånger till längre nedströms i älven innan han försvann under vattenytan för gott.”

Svevia analyserar olyckan

Svevia slutför just nu en egen analys om hur olyckan kunde ske.

– Sedan inväntar vi de utredningar som genomförs av Polisen och Arbetsmiljöverket, säger Sofia Eriksson, kommunikationschef på Svevia.

Svevia kommenterar inte enskilda medarbetare, så Sofia Eriksson kan inte ge någon lägesbild av hur den överlevande kollegan mår.

– Framför allt har vårt fokus varit på att medarbetarna ska känna att de får det stöd de behöver samtidigt som vi har gjort vår utredning, säger hon.

Pågående polisutredning

Efter olyckan inleddes en förundersökning om arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.

I den ursprungliga polisanmälan misstänks att ”Svevia utan giltigt skäl tagit bort en skyddsanordning eller satt den i bruk”.

Det är oklart hur de nya uppgifterna från Svevia påverkar utredningen.

Sekotidningen har sökt åklagare Stig Andersson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, men inte lyckats nå honom.

Till Piteå-Tidningen säger Stig Andersson att han vill avvakta med att uttala sig om händelseförloppet, även efter Svevias nya uppgifter.

– Jag vill gärna invänta vad teknikerna kommer fram till innan jag säger något. Vi inväntar Arbetsmiljöverkets utredning.