För drygt två år sedan försökte tågvärden Bader stoppa en resenär från att antasta en kvinna på Roslagsbanan i Stockholms län. 

Mannen blev snabbt hotfull och situationen eskalerade snabbt. När Bader försökte trycka på en larmknapp blev mannen arg och hotade honom.

Vid nästa station tog sig Bader ut på perrongen, för att ringa till Roslagsbanans driftledning. Då gick mannen till angrepp mot honom, med slag mot huvudet.

 –Jag minns att jag vaknade till och hörde ambulansen. Allt i mitt huvud hade vänts upp och ner, säger Bader. 

Andra misshandeln

Händelsen inträffade i december 2022 på Täljö station i Österåkers kommun. 
 
Resenären står nu åtalad för våld och hot mot tjänsteman, sexuellt ofredande och ringa narkotikabrott.   
 
Det är inte första gången Bader har misshandlats. För tio år sedan blev han mordhotad och angripen av en annan resenär. Den unga mannen tog strypgrepp om hans hals och bankade Baders huvud mot väggen. 
 
– Det är en väldigt liten procent av resenärer som agerar så här. De flesta fall av hot och våld går att konflikthantera, säger Bader.

Porträtt på Bader med suddig bakgrund.
”Civilkurage har kostat mig väldigt mycket”, säger Bader.

I dag lider Bader lider av yrsel och migrän och har inte kunnat arbeta på över ett år. Han utreds för posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) och har vårdkontakt vid en neurologisk rehabiliteringsklinik. 

”Civilkurage har kostat mig“

Sjukskrivningen har varit en ständig stress. Inkomstbortfallet har lett till att han tvingats sälja sin bostadsrätt och flytta till en hyresrätt. 
 
– Civilkurage har kostat mig väldigt mycket. Jag kunde ha undvikit det här om jag bara hade blundat för det som skedde. Men jag gjorde mitt jobb och min mänskliga plikt. 

Bader är osäker på om han vill jobba som tågvärd igen efter sin sjukskrivning. Han gillar verkligen sitt jobb, men har inget förtroende för det politiska styret i Stockholmsregionen, som ansvarar för kollektivtrafiken. Framför allt eftersom tågvärdarna på Stockholms pendeltåg nu har ersatts med kameror.  Han befarar att det kan hända på Roslagsbanan också.
 
– De vill att fler ska åka kollektivtrafik, men då behövs det trygghet på tågen. Kameror kan aldrig ersätta oss. Många resenärer väljer vagnen där tågvärden befinner sig i för att känna sig trygga på kvällarna.