Facket om tunnelbanebråket: ”Sena besked ett jätteproblem”
Det blir inget stopp av tunnelbanan mellan Gamla stan och Slussen i Stockholm i helgen. Nu riktar facket Seko kritik mot hur frågan har hanterats och de sena beskeden om inställd trafik.
För knappt en vecka sedan meddelade Storstockholms lokaltrafik (SL) att tunnelbanetrafiken skulle stängas av mellan Slussen och Gamla stan i helgen. Nu dras stoppet tillbaka.
Detta sedan en planerad provpålning för en gång- och cykelbro ställs in.
Frågan bottnar i en konflikt om hur mycket brobygget kommer att påverka tunnelbanetrafiken över Söderströmsbron.
På ena sidan står Stockholms stad som menar att påverkan är minimal, på andra sidan region Stockholm som anser att det finns en risk för sättningar i betongbron och skador på rälsen.
Seko: Skapar problem för personal
Facket Seko i tunnelbanan är överens om att trafiken bör stoppas vid minsta risk för sättningar, men riktar kritik mot de sena beskeden om inställd trafik.
– Det skapar jätteproblem för oss som jobbar i tunnelbanan och våra trafikanter när man inte vet vad som kommer hända i helgen, säger Viktor Risling, kundservicevärd och fackligt-politiskt ansvarig vid Seko Tunnelbanan.
”Minst en månad i förväg”
De senaste dagarna har Seko Tunnelbanan kontaktat politikerna med en vädjan om att avbryta det planerade stoppet.
Särskilt med tanke på stora evenemang i helgen som Lidingöloppet och ett fotbollsderby mellan Djurgården och AIK.
– Vi behöver känna till sådana här stopp minst en månad i förväg. I vanliga fall får vi veta det ett halvår innan, säger Viktor Risling.
Ändrade scheman i tunnelbanan
Anställda i tunnelbanan har redan fått sina scheman ändrade för fredagens kollektivtrafik, förklarar han.
De kommer bland annat att utgå från andra tunnelbanestationer än vanligt.
– Förhoppningsvis kommer resenärerna inte att märka det, säger Viktor Risling.
”Alldeles särskild situation”
I ett mejl till Sekotidningen skriver Natalie Nordenswan, presskommunikatör på region Stockholm, att Trafikförvaltningen och SL har varit oerhört bekymrad över provpålningen.
”Vi förstår givetvis att Stadens besked påverkar personalen som drabbas av plötsliga och besvärliga schemaändringar”, skriver Natalie Nordenswan och tillägger:
”Vi vill samtidigt understryka att det varit en alldeles särskild situation och att trafikförvaltningen sätter säkerheten främst och behöver garantera en fungerande trafik för våra resenärer, idag och i framtiden”.
Tillsätter gemensam arbetsgrupp
Stockholm stad och region Stockholm är nu överens om att skapa en gemensam arbetsgrupp.
Syftet är att skapa förutsättningar för att bygga gång- och cykelbron utan att riskera tunnelbanans trafiksäkerhet.
”Vi hoppas nu att vi gemensamt med Staden kan komma fram till en bra lösning för trafiken på bron för såväl tunnelbanan som gång- och cykeltrafiken”, skriver Natalie Nordenswan.