Enligt uppgift till Sekotidningen har flera tågoperatörer svårt med bemanningen i sommar. Många lockar nu lokförare att flytta sin semester i utbyte mot extra lön.

”Vi har sett ett stort intresse för att flytta semester, och vi har också ett stort behov”, säger Martina Nord, presskommunikatör på SJ.

Lokförarlön: 37-41 000 kronor

SJ ger lokförare en extra månadslön om huvudsemestern tas ut en annan tid på året. Det gör också Arriva, som bland annat kör Pågatågen på uppdrag åt Skånetrafiken.

”Om vi ser en förarbrist i sommar och behöver fråga befintliga förare att senarelägga sin semester, kommer vi att erbjuda dem kompensation för detta”, skriver Christer Ekelund, kommunikationschef på Arriva.

En lokförares slutlön brukar ligga någonstans mellan drygt 37 000–41 000 kronor i månaden, enligt fackförbundet Seko.

44 000 extra till lokförare

För lokförare på MTR Pendeltågen, som kör pendeltågen i Stockholmsregionen, och MTRX som trafikerar Stockholm–Göteborg, är ersättningen lite mer. Där får lokförare en extra månadslön, samt ytterligare en fjärdedels månadslön för förskjuten semester.

Vy tåg, som kör Norrtåg, erbjuder sina lokförare ungefär 2 000 kronor extra för varje förskjuten semesterdag. För den som flyttar arbetsdagar i juli så blir det alltså 44 000 kronor extra.

Rätt till semester?

Enligt semesterlagen har du rätt till 25 dagar, eller fem veckors semester varje år. Du har rätt till fyra veckors sammanhängande ledighet under sommarmånaderna juni, juli, augusti, om det inte står något annat i ditt kollektivavtal. Det är arbetsgivaren som bestämmer exakt när du får ledigt, men det ska vara i samråd med dig. Du ska få besked om semestern senast två månader i förväg.