Lokföraren Cecilia äter gärna vegetariskt
För lokföraren Cecilia Ribbing är det naturligt att tänka på miljön i det mesta hon och familjen gör. Hon är uppvuxen med en mamma som källsorterade och som var noga med att barnen inte fick slänga tuggummi eller glasspinnar på marken.
–Allt skulle vara i papperskorgen, säger Cecilia. Idag är jag nog till och med bättre än min mamma på att sortera sopor. Det fungerar bra där vi bor.
Cecilia är lokförare på SJ Götalandståg sedan fyra år tillbaka och har jobbat som förare i tio år. Hon bor med sin familj i centrala Alingsås. För henne är det naturligt att tänka på miljön i olika sammanhang, såväl när det gäller maten som bilåkande och sophantering. Så även på jobbet.
–Jag har många kollegor som är veganer och vegetarianer, i alla åldrar och yrkeskategorier. Det är inget konstigt med det, säger hon. Det är ingen diskussionsfråga, det bara är.
Cecilia och kollegorna på jobbet pratade nyligen om en dokumentär på Netflix – Game changer – som handlar om body-builders som lever på vegansk kost.
–Även jag blev förvånad att det går, men filmen visar att det går utmärkt. För den som vill veta mer finns det hur mycket information som helst om hur man kan äta bra, säger hon.
Familjen Ribbing köper ekologiskt, inte allt, understryker Cecilia och de äter en hel del vegetariskt. Men, säger hon, de är inte vegetarianer.
”Bönor kostar nästan ingenting”
De ekologiska alternativen är ofta dyrare, inte minst kött. Då väljer familjen att köpa en mindre mängd. Det tycker Cecilia är en bra princip även när de köper annan mat.
–Då behöver man inte slänga mat för att den blir gammal, säger hon.
Familjen kompenserar högre priser på exempelvis kött med att köpa vegetariskt någon gång i veckan.
Jag har många kollegor som är veganer och vegetarianer, i alla åldrar och yrkeskategorier. Det är inget konstigt med det.
–Bönor och ärter kostar nästan ingenting, säger Cecilia. Vi vågar inte bara äta sådan mat för barnens skull. Det är lite krångligare och så vill vi ju att barnen ska få i sig allt.
Maten är en del av miljötänket i familjen Ribbing. Liksom att de använder tygservetter och tygblöjor istället för papper. Servetterna har de gjort själva med en olja.
–Så slipper vi våtservetter till barnen och det går åt väldigt lite hushållspapper.
Svårt sopsortera på jobbet
En ny grej som kommit med barnen är second hand-varor. Inte minst till barnen.
–Det kostar för mycket att köpa nytt hela tiden, barnen sliter inte ut grejerna. Och det är inte bra för miljön.
På jobbet är som sagt samtal om miljöfrågor vardagsmat.
–Alla vill göra rätt, säger Cecilia. Det är dock inte så lätt på jobbet. Det är svårt att källsortera på jobbet. De kärl som finns är gömda i en låda.
–Papper och plast blandas i grovsoporna och det är ju synd. Vår arbetsgivare SJ har ett miljötänk och det vore fint om det underlättades för de anställda att också vara det på arbetstid, säger Cecilia Ribbing.