Hund jagar brevbäraren Bo-Göran – som måste bära basebollträ: ”En riktig best”
En ilsken hund trakasserar brevbärare i Sundsvall, men polisen står handfallen. Nu utrustar sig brevbärarna med basebollträ.
I över ett år har en hund attackerat och gjort utfall mot cyklande brevbärare i Sundsvall, vilket Sundsvalls Tidning har rapporterat om.
I somras slet sig hunden från ägaren och var nära att få tag på en brevbärares ben, när en bil kom till undsättning och distraherade hunden.
– Hunden nafsade min kollega i benen och högg efter honom. Min arbetskompis var livrädd, säger brevbäraren Bo-Göran Andersson till Sekotidningen.
Basebollträn på postrundan
Han och kollegan passerar ofta hunden på vägen från postterminalen till postrundan i innerstaden.
– Hade hunden varit vid en vanlig gatuadress hade vi helt enkelt slutat att dela ut post där. Men vi måste ju passera den för att komma ut på vår tur, säger Bo-Göran Andersson.
De har nu utrustat elcyklarna med basebollträn för att kunna försvara sig.
– Det är otroligt obehagligt. Det är ingen liten hund heller, det är en pitbullterrier. En riktig best, säger han.
Fortsätter trots anmälningar
Postnord har anmält händelserna till polisen, men fått beskedet att det inte är mycket de kan göra.
– Polisen skyller på att lagen är otydlig. Jag kan inte regelverket, men tycker att man ska kunna vara trygg ute i samhället, säger Bo-Göran Andersson.
Till Sundsvalls Tidning säger polisens förundersökningsledare Patrik Sundlöf att lagen om tillsyn över hundar är tandlös.
– Även om någon skulle bli biten måste det även bevisas att ägaren har varit slarvig eller oaktsam, säger han till tidningen.
Följebil ska hjälpa
Postnord har även anmält hunden till länsstyrelsen som sköter djurtillsynen, men inte fått återkoppling.
Arbetsgivaren tar problemet på allvar, anser Bo-Göran Andersson. Brevbärarna får nu eskort av en följebil när de cyklar från terminalen.
Postnord: Räknar med polisen
Postnords platschef, Anders Eriksson, säger att brevbärarna ska söka skydd i följebilen om de ser hunden lös eller liknande, och därefter ringa polisen.
– Vi kommer att fortsätta med det fram till att situationen ändras. Vi får bara räkna med att polisen gör allt de kan, säger han.
Målet är att fler ska anmäla hunden till länsstyrelsen, efter att problemet uppmärksammats.
– Förhoppningsvis ger det ringar på vattnet, säger Anders Eriksson.
Brevbärare attackerade av hundar
- Ystad, november 2021
En brevbärare skulle lämna brev på en adress i Ystad när en hund bet honom i vaden. Händelsen polisanmäldes och brevbäraren fördes till sjukhus för att bli omplåstrad och få en stelkrampsspruta. Länsstyrelsen beslutade senare att hunden måste hållas kopplad och med munkorg utanför hemmet. - Håbo, april 2020
En brevbärare blev biten i magen av en hund när han levererade ett paket. Brevbäraren uppsökte därefter vårdcentral för antibiotika och stelkrampsspruta. Länsstyrelsen beslutade senare att hunden måste hållas i koppel och bära munkorg utanför hemmet. - Stockholm, mars 2020
En hund bet en brevbärare i benet i ett trapphus på Södermalm i Stockholm. Brevbäraren fick ett sår och svullnad och polisanmälde händelsen. Eftersom hunden tidigare varit lös och gjort utfall mot andra människor beslutade Länsstyrelsen att omhänderta hunden. - Motala, april 2019
En brevbärare skulle leverera ett paket vid ett hus när två hundar attackerade honom. Hundägaren körde brevbäraren till akutmottagning, där brevbäraren fick vård samt stelkrampsspruta och antibiotika.
Forskare: Polisen brister
Sirkku Sarenbo, som forskar om djurskydd vid Linnéuniversitetet, säger att det finns stora brister i hur polisen och länsstyrelsen hanterar hotfulla hundar.
– De som blir utsatta för sådana här hundar får nästan ingen hjälp av samhället alls. Det har Statskontoret nyligen konstaterat, säger hon.
Exempelvis kan det röra sig om brottet framkallande av fara för annan även innan någon blivit biten, säger hon.
Så kan du göra vid hotfulla hundar
Enligt Sirkku Sarenbo är det viktigt att anmäla varje incident till polisen och länsstyrelsen, samt i tillbudsrapporter till arbetsgivaren.
Det är också bra att samla på sig så mycket bevis som möjligt på hundens beteende, exempelvis filmklipp.
– Sedan ska man naturligtvis inte utsätta sig för risker i samband med det. Men man ska inte låta sådant här ligga. Tänk om någon blir allvarligt angripen, säger Sirkku Sarenbo.