Brevbäraren Emilia varnades – riksdagsledamoten Kadir Kasirga kritisk mot Postnord
Emilia Leijon-Amrén varnades av Postnord efter att ha larmat om missförhållanden. Nu kräver riksdagsledamoten Kadir Kasirga (S) att finansministern tar Postnord i kragen.
Sekotidningen har tidigare skrivit om brevbäraren Emilia Leijon-Amrén som sjukskrevs av stressen på jobbet.
Innan hon talade ut i tidningen hade hon larmat internt om den ohållbara arbetssituationen. Bland annat genom att använda Postnords visselblåsartjänst.
Efter det har Postnord gett henne en varning för att ha brutit mot lojalitetsplikten.
Förfarandet kritiseras av yttrandefrihetsexperten Nils Funcke i TV4:s Kalla fakta. Han anser att Postnord bryter mot den nya visselblåsarlagen.
”Häpnadsväckande av Postnord”
Nu reagerar även Socialdemokraternas riksdagsledamot Kadir Kasirga, som har en bakgrund inom Seko.
– Det är häpnadsväckande att det råder en sådan kultur hos Postnord. Att man väljer att bestraffa en anställd som går ut i media efter att inte ha fått gehör hos arbetsgivaren, säger han.
Finansdepartementet har huvudansvaret för statliga bolag. I en skriftlig fråga i riksdagen kräver Kadir Kasirga att finansminister Elisabeth Svantesson (M) ser över hur visselblåsarfunktionen säkras inom statliga bolag.
Vill att Postnord ställs till svars
Socialdemokraterna anser att Postnord som statligt bolag ska ligga i framkant när det gäller arbetsvillkor och transparens.
– Jag förväntar mig att ansvarigt statsråd följer upp hur Postnord lever efter visselblåsarlagen och förklarar att det är helt oacceptabelt att straffa en medarbetare på det här sättet, säger Kadir Kasirga.
Larmade först inom Postnord
Emilia Leijon-Amrén påtalade den ohållbara arbetssituationen till chefer på olika nivåer innan hon vände sig till media.
– Jag förstår så klart att man inte får som man vill bara för att man visselblåser. Men här sa de rakt ut till mig att jag har fel, att de problem jag lyfter inte stämmer, säger hon.
Emilia har jobbet kvar
Sedan hennes fall uppmärksammades i Kalla fakta har hon inte hört något från Postnord. Just nu är hon sjukskriven för en operation.
Hon hoppas att Postnord ställs till svars för att ha varnat henne.
Är du orolig för att bli av med jobbet?
– Jag vill självklart inte bli av med jobbet, jag älskar mitt jobb. Samtidigt har det gått så långt att det vore värt det. Rädslan för att mista jobbet får inte stoppa mig från att driva det här rättsligt.
Vad hoppas du uppnå?
– Jag hoppas ju såklart att Postnord börjar skärpa sig och slutar behandla sina anställda så här. Jag vill att tystnadskulturen försvinner.
I både Kalla Fakta och tidningen Arbetet har Postnord sagt att de inte kommenterar enskilda fall som Emilias. De har också uttryckt att de välkomnar en rättslig prövning om de brutit mot visselblåsarlagen.
Finansministern väljer att inte kommentera frågan. I stället svarar statssekreterare Lars Hjälmered att det är styrelsens ansvar att se till att Postnord följer lagen och agerar så att bolaget har förtroende hos allmänheten.