Aldrig förr har topparna i näringslivet tjänat så mycket mer pengar än industriarbetare, skriver tidningen Arbetet. Och skillnaden har ökat kraftigt under pandemin.

Makteliten heter den rapport som LO presenterar varje år. Den jämför i första hand en vanlig industriarbetarlön med vad personer med höga positioner i samhället tjänar.

Näst högsta lönen hos statliga toppchefer

I LO:s definition av makteliten ingår 200 individer på maktpositioner. Det handlar både om vd:ar på de största bolagen, politiker, mediechefer, höga tjänstemän och arbetsmarknadens parter. Gruppens genomsnittliga inkomst motsvarade under 2020 21,1 industriarbetare, en ökning från 19,9 året innan.

Tvåa i löneligan, efter näringslivstopparna, ligger vd:arna på de statliga bolagen. Fem statliga toppchefer är med i undersökningen och deras genomsnittliga inkomst motsvarar 31,3 industriarbetarlöner. Till exempel hade högsta chefen för Vattenfall en inkomst på 17 miljoner kronor.

Topparnas löner 1950 – 2020

Skillnaden minst på 80-talet

Att det just är industriarbetaren som får representera den vanliga löntagaren beror på att deras löner finns redovisad i den offentliga lönestatistiken sedan 1950-talet. I årets rapport, som handlar om året 2020, tjänar en toppchef i näringslivet 65 gånger mer än en industriarbetare. 

Skillnaden var som lägst i början av 1980-talet då toppchefen tjänade nio gånger så mycket som industriarbetaren. Sedan har den ökat dramatiskt. Före pandemin var vd-lönen 60 gånger så hög som den genomsnittliga industriarbetarens. Och i dagens rapport går det nästan 65 industriarbetarlöner på toppdirektörernas.

Tågvärdarna med på listan

Om man jämför toppvd:arna med andra LO-yrken är skillnaderna många gånger ännu större. I den tabellen framgår att det går 67,5 tågvärdslöner på vd:arnas löner. I botten ligger städarna som behöver jobba i mer än 86 år för att komma upp i årsinkomsten för en toppdirektör.

LO:s ordförande Susanna Gideonsson är upprörd över siffrorna.

– Samhället vinner i längden på att ingen skor sig på någon annan, sa hon när rapporten presenterades.

LO föreslår nytt skattesystem

Susanna Gideonssons och LO:s förslag för att minska klyftorna är ett nytt, mer progressivt skattesystem. Det handlar om en rättviseskatt på inkomster över en miljon kronor, återinförd arvsskatt på högre belopp och höjd kapitalskatt till 35 procent.

LO placerar även de fackliga topparna och arbetsgivarnas direktörer i makteliten och jämför deras inkomster med var en arbetare får i lön.

Så mycket tjänade Sekos ordförande

Sekos ordförande hade en inkomst på 1 151 606 kronor under 2020, några hundra tusen mer än genomsnittet för LO-förbundens ordförande. Det var då fortfarande Valle Karlsson som hade den posten. I topp ligger Handels och Kommunal.

LO:s ordförande har sedan ett antal år en lön som motsvarar max 3,5 industriarbetarlöner. Det betyder att ordföranden tjänar 1,3 miljoner kronor på ett år.

Så mycket tjänar näringslivstopparna jämfört med 16 arbetaryrken