–Detta är en stor seger. Vi har lyckats få tillbaka stora delar av de pengar som tagits från våra medlemmar, skriver Sekos planerings- och kommunikationschef Jonas Pettersson i ett pressmeddelande.

Krav på 14 miljoner

Tingsrätten dömde i januari 2019 Bosse Hedin och fritidsföreningen att betala tillbaka de tillgångar som man tidigare överfört från en lokal väg- och banklubb i region Gävle-Dala. Tillsammans med rättegångskostnaderna landade notan på 23 miljoner kronor, varav 14 miljoner härrörde från klubben.

Den domen överklagades och fallet skulle precis upp i hovrätten när Seko fick beskedet att motparten var beredd att betala 10 miljoner kronor. Något som förbundet accepterat. Hovrättsförhandlingarna ställs därmed in. Seko menar att förbundet inte hade fått ut mer pengar om målet behandlats i hovrätten.

Revision sommaren 2015

–Vårt mål med att driva denna process har hela tiden varit att våra medlemmar ska få tillbaka så mycket pengar som möjligt. Det är alltid en risk att driva frågor i domstol. Att överhuvudtaget riskera att mer av våra medlemmars pengar skulle försvinna i exempelvis rättegångskostnader vore direkt oansvarigt, säger Jonas Pettersson.

Det var sommaren 2015 som det uppdagades i en revision att Väg- och banklubb 221 i Ljusdal i princip tömt alla tillgångar och flyttat dessa till en fritidsförening som klubben bildat.

Den anställde ombudsmannen Bosse Hedin var kassör i klubben och ansvarig för ekonomin. Fritidsföreningen hade bildats redan 2008.

Polisutredningen lades ner

Klubben hade stora ekonomiska tillgångar som, enligt beslut av Seko, skulle tillföras förbundet. Så skedde inte, utan pengarna fördes istället över till föreningen.

I revisionen fanns indikationer på att pengarna i nästa steg använts till ändamål som var långt ifrån facklig verksamhet. I juli 2015 stängde Seko av klubbstyrelsen och gjorde en polisanmälan. Bosse Hedin avskedas.

Polisutredningen lades senare ner och Seko har drivit ett civilmål mot föreningen och Bosse Hedin.

Sekohärvan

Sekohärvan – hur kunde det hända?

Reportage