Under långhelgen nekades omkring 40-50 personer ombordstigning, per avgång vid Strömkajen i Stockholm. Anställda upplevde situationen som hotfull när resenärer ilsknade till.

SL tvingades sätta in ordningsvakter från fredag till söndag.

– Så här ska det naturligtvis inte vara. Om det framgent skulle bli en viss typ av situation så kommer vi inte tveka att tillkalla ordningsvakter. Det är helt oacceptabelt att det uppstår en irritation och att vår personal känner sig trängda, säger Alexander Krajisnik, presskommunikatör på SL/ Waxholmsbolaget

– Vi har en skyldighet att köra trafiken, det finns samhällsviktiga funktioner, vi är en utav dem. Men fortsatt gäller det att om man absolut inte måste, så ska man inte resa med oss. Det gäller även nöjestrippar ut i skärgården.

Arga skärgårdsresenärer

Rikard Mattsson, vice sektionsordförande för Seko på Blidösundsbolaget, anser att det läggs för mycket ansvar på de anställda:  

– Att det är upp till oss att bestämma när det är fullt ombord, då blir det ilska, det har varit hotfulla situationer, folk som har skrikit. Det är påfrestande att det är en irritation på jobbet.

Blidösundsbolaget ägs av Transdev Sverige AB och kör kommersiell och upphandlad trafik för Waxholmsbolaget.

Han vill att det läggs ut information om exakt antal passagerare de olika båtarna tar med ombord. Alexander Krajisnik håller med om att informationen i dag är otydlig.

– Att skriva att båtarna endast tar hälften än normalt är inte jättetydligt. Jag ska ta upp det här med mina kollegor på sjötrafik. Men jag är inte helt insatt om det är praktiskt möjligt. Det finns tekniska förutsättningar för hur mycket textutrymme vi har i våra appar och på hemsidan.

– Det handlar någonstans om vilken information vi vill prioritera. Vi gjorde en extra insats inför långhelgen, men vi kanske borde gå ut med ännu mer med information framgent, säger Alexander Krajisnik.

Extra skärgårdsbåtar i Göteborg

I Göteborg har Västtrafik valt en annan väg. Där har informatörer satts in vid färjelägen för att informera resenärer om de nya restriktionerna kring antalet passagerare ombord.

Vid Saltholmen, där båtar går till den södra delen av skärgården, uppstod trängsel under långhelgen. Men Västtrafik hade satt in extrabåtar för att alla skulle få möjlighet att åka ut till skärgården.

– Vi tar höjd för att många fler kommer semestra hemma i sommar och vill ut i skärgården. Trafiken kommer gå enligt sommartidtabellen. Samtidigt måste vi komma ihåg att det finns en oro för att det kan bli trångt ombord och att inte göra onödiga resor, säger Mette Ramquist, presschef på Västtrafik.