I över en vecka har strejken på finska Posten pågått – en protest mot arbetsgivaren, som vill byta till ett billigare kollektivavtal och därmed sänka lönerna rejält.

Efter förhandlingar mellan finska Post- och logistikunionen, PAU, och servicebranschens arbetsgivare Palta, presenterades ett medlingsbud i måndags.

”Slåss mot social dumpning”

Under tisdagsförmiddagen meddelade PAU att de inte ställer sig bakom förslaget.

– Medlingsbudet skulle innebära sämre arbetsvillkor för våra medlemmar och det kan vi inte godkänna, säger fackförbundets ordförande Heidi Nieminen till finska Hufvudstadsbladet.

Seko är starkt kritiska till arbetsgivaren Paltas planer, och ger sitt stöd till PAU.

– De slåss mot social dumpning, det är klart de har vårt fulla stöd, säger förbundsordförande Valle Karlsson.

Han tycker det är viktigt i sådana här lägen att ge solidariskt stöd.

Signal till motparten

– Vi organiserar postanställda och när vi har haft konflikt tidigare så har fackföreningar i utlandet gett oss stöd. Det är något som känns bra att få, man ska inte underskatta den typen av stöd, säger Valle Karlsson, och fortsätter:

– Det skickar också en signal till motparten att frågan är känd, även i utlandet, och att det är många som backar strejken. Det kan i sig påverka den som sitter på andra sidan av förhandlingsbordet.

Även svenska Transportarbetareförbundet stödjer strejken.  

Under onsdagen ska parterna träffas igen. Om det inte går att enas kring ett medlingsbud väntas strejken pågå till midnatt söndagen den 24 november.

Lönesänkning på 30 procent

Strejken är en reaktion mot att finska Posten vill införa ett nytt och billigare kollektivavtal för runt 700 anställda inom sortering. Enligt fackets beräkningar skulle det innebära lönedumpning på 30 procent.

Därför har PAU, i flera veckor förhandlat med Palta, Servicebranschens arbetsgivarförbund. Men ingen lösning har nåtts.

Så många som 9 000 anställda omfattas av strejken.

Finska bil- och transportarbetarfacket AKT, har gått ut i sympatistrejk. Under strejken, som ska pågå i en vecka, ska hantering av varor och försändelser som fraktas av finska Posten och dotterbolaget Posti Kuljetud, sättas i blockad.

Även Sjömansunionen har flaggat för en sympatistrejk, skriver Ålandstidningen.