Strejken började klockan 06.00 och ska pågå till midnatt söndagen den 24 november. Och den gäller såväl hantering som utdelning samt transporter av post.

PAU, det vill säga Finlands Post- och Logistikunion, har i flera veckor förhandlat med Palta, Servicebranschens arbetsgivarförbund.

”Billigare” avtal

Konflikten handlar om att arbetsgivarna i Palta, tillsammans med Posten, vill ersätta nuvarande kollektivavtal med vad facket betraktar som sämre och ”billigare” avtal.

– Det skulle innebära en dumpning av de sämst betalda medlemmarnas löner och villkor, har PAUs ordförande Heidi Nieminen förklarat.

Riksförlikningsman Vuokko Piekkala förklarade i torsdags att meningsskiljaktigheterna mellan parterna är så stora, att det helt enkelt inte finns utrymme för att lägga något medlingsbud. 

Den finns flera fackliga organisationer inom Posten i Finland. JHL, Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena, har meddelat att de stöder PAU. Det betyder att även de medlemmar i JHL som är postanställda kan delta i aktionen som då skulle bli än mer omfattande.

Kan förlängas

Om parterna inte kommer överens planeras ytterligare en i strejk, som skulle följa omedelbart på den tidigare och då inledas 25 nov och pågå fram till 8 december.

En mindre strejk utbröt i början av september, sedan arbetsgivaren förklarat sig vilja införa ett nytt och billigare kollektivavtal för runt 700 anställda inom sorteringen.

Det skulle ha inneburit att lönerna sjunkit med 30 procent, enligt fackets beräkningar.

I mitten av september backade dock arbetsgivarna på den här punkten.