LO:s ordförande öppnar upp för att påverka och samtala med Sverigedemokraterna. Detta eftersom partiet för första gången ingår i ett regeringsunderlag, och har fått ordförandeskap i flera av riksdagens utskott, bland annat i arbetsmarknadsutskottet.

– Ett samarbete med SD är absolut inte aktuellt och har aldrig varit uppe för diskussion. Som parti går SD emot den fackliga grundidén att ena arbetare, de vill i stället splittra, säger Jens Lundberg, pressekreterare på LO, till Sekotidningen.

– Däremot måste LO påverka de partier som har maktpositioner som påverkar LO-förbundens medlemmar. Efter valet är tyvärr SD ett av de partierna.

”SD påverkar medlemmar negativt”

Enligt Seko har det inte förts någon bredare diskussion kring den nya inställningen inom LO. Fackförbundet är fortsatt kritiska mot att släppa in Sverigedemokraterna i värmen.

Seko har inte bedrivit något påverkansarbete eller diskussioner med SD sedan partiet kom i riskdagen 2010. Detta då förbundet, liksom andra övriga förbund inom LO, anser att SD är fientliga mot arbetare och personer med annan etnisk bakgrund.

”Deras värderingar har knappast ändrats sedan (riksdagsvalet, reds.anm.) den 11 september”, säger Sekos förbundsordförande Gabriella Lavecchia, i ett skriftligt uttalande.

Hon menar att det nya politiska läget blir en utmaning för både fackföreningsrörelsen och dess medlemmar.

”Det återstår att se hur den högerkonservativa regeringens gemensamma politiska program kommer att se ut. Men genomför SD det de gick till val på så kommer våra medlemmar påverkas negativt på flera punkter”.

Byggnads ska samtala med SD

Bland annat vill SD hindra skyddsombud att besöka arbetsplatser som saknar fackligt anslutna, förstatliga a-kassan, slopa avdragsrätten för fackavgiften.

”Vi kommer givetvis göra så mycket vi kan för att stoppa politiska förslag som slår mot våra medlemsgrupper. Men det vore otroligt naivt att tro att vi uppnår detta genom att föra samtal med det fackföreningsfientliga partiet SD,” säger Gabriella Lavecchia. 

Andra LO-förbund har en annan syn på saken, skriver Expressen. Byggnads är först ut med planer på att föra samtal med SD.

– Nu är det en sverigedemokratisk ordförande i arbetsmarknadsutskottet och då är det klart att vi behöver berätta för honom vad som är viktigt för våra medlemmar, har Byggnads ordförande Johan Lindholm sagt till Expressen.