Ett hårdnat debattklimat där grupper ställs mot varandra. Och som även märks på arbetsplatser där ”rasism och främlingsfientlighet alltför ofta förekommer”. 

Den här utvecklingen målas upp av Seko i en av förbundets motioner inför den stundande LO-kongressen i maj, skriver tidningen Arbetet.

– Det här finns på alla arbetsplatser i alla branscher precis överallt. Det är därför vi har skrivit motionen. Det är inget förbundsfenomen, säger Sekos ordförande Gabriella Lavecchia till Arbetet.

Förslaget får ja

Hennes förbund kräver att LO-styrelsen får i uppdrag att ”skyndsamt ta fram en handlingsplan mot rasism och främlingsfientlighet.” Och LO-styrelsen säger i sitt svar ja till motionen. 

Men faktum är att LO fick samma uppdrag redan på förra kongressen, vilket Seko också påpekar i sitt förslag.

”Denna handlingsplan lyser fortfarande med sin frånvaro”, skriver förbundet.

Så varför har inget hänt på fyra år? Borde inte Gabriella Lavecchia själv veta det, eftersom hon sitter i LO-styrelsen?

– Nej, jag kan faktiskt inte svara på det. Men det är oerhört bekymmersamt att vi har tappat fyra år i det här arbetet. Jag vet att det faktiskt finns ett förslag på väg upp på en handlingsplan men tyvärr har vi tappat fyra år.

Har du drivit på för lite?

– Det vet jag inte. Det kan jag nog inte säga att jag har gjort. Det har dröjt på tok för länge. Jag tror att arbetet under pandemin var lite av ett problem men också att det kanske varit svårt att formulera hur man ska arbeta med det.

”Roten är rasismen”

Förbundet tycker att det var olyckligt att det gemensamma, särskilda arbetet mot rasism upphörde i samband med satsningen Alla kan göra något som avslutades 2015. Då utbildades förtroendevalda och anställda i förbunden. 

Enligt Seko är en viktig förklaring till varför rasismen kan breda ut sig ojämlikhet och en urholkad välfärd. Det skapar missnöje och ”den som är missnöjd vill gärna hitta syndabockar”. En annan effekt av det missnöjet är enligt Seko att Sverigedemokraterna växer. 

— Gång på gång visar Sverigedemokraterna att de ställer olika grupper mot varandra och den debatten måste vi ta. Men vi föreslår inget projekt mot Sverigedemokraterna. Roten är rasismen oavsett vilket ansikte den har. 

Den här artikeln var först publicerad i tidningen Arbetet som tillsammans med Sekotidningen och sex andra titlar ingår i LO Mediehus.