Seko engagerar sig i klimatfrågan: ”Vill vara med och påverka”
Seko vill vara med och påverka i den gröna omställningen. Sekotidningen har pratat med några medlemmar om vad de tycker om det nya engagemanget.
Nu engagerar sig Seko i klimatomställningen genom att släppa ett klimatpolitiskt program.
Det beskriver hur förbundet kan jobba med klimatfrågan internt, i överenskommelser med arbetsgivarna samt presenterar politiska förslag för att underlätta klimatomställningen.
Ger sig in i klimatomställningen
Ordförande Gabriella Lavecchia menar att Seko länge har jobbat med klimatfrågan i de olika branscherna.
Men att gemensamt formulera varför och hur Seko ska engagera sig i klimatfrågan har man inte gjort tidigare.
– Det svåra har varit att formulera vad som är den fackliga ingången i det här, säger hon.
Vill vara med och påverka
Seko har tagit stöd i uttrycket rättvis omställning, som används av både LO och världsfacket Ituc.
Jag tycker att alla ska försöka göra vad man kan, även fackförbund.
Arbetstagares rättigheter måste säkras när industrier och arbetsmarknader ställer om. Seko vill inte lämna bort beslutsmakt som påverkar deras medlemmar.
– Klimatomställningen pågår i detta nu. Våra medlemmar kan bidra oerhört mycket med lösningar på hur klimatomställningen kan inkludera alla.
– Den fackliga grundtanken är att man vill vara med från början och ta tag i det själv. Inte låta någon annan formulera problem eller lösningar, fortsätter Lavecchia.
”Kan inte luta oss tillbaka”
Hon nämner exempel inom järnvägen, post och sjöfarten.
– Om våra medlemmar inom till exempel sjöfarten förlorar jobbet så vill vi vara med på banan och se till att de följer med till nya jobb.
– Det går inte att luta sig tillbaka och låta marknaden eller arbetsgivaren sätta standarden. Då står man där om tio år och har inte hängt med i omställningen.
Tre medlemmar om facket och klimatet
Elin Larsson Arbetar med bredband- och tv-support samt klubbordförande på Tele 2, Umeå Tycker du att Seko ska engagera sig i klimatomställningen?
– Det är klart att vi ska det. Hela samhället måste kämpa i det stora hela och då är det bra att även Seko står bakom det för att kunna påverka. Alla kan göra något.– Man kan till exempel dra ner på resor genom att tänka lite mer geografiskt och inte ha allt så huvudstadsbaserat.
Jimmy Lundberg matros och sektionsordförande på Viking Ice Breaker, Luleå Tycker du att Seko ska engagera sig i klimatomställningen?
– Jag tycker inte att vi ska göra det, det är företagens ansvar. Sedan ska vi naturligtvis inte motarbeta det på något sätt. Men som arbetsgivare bör det ligga i deras intresse.
– Vi har andra uppgifter som vi borde fokusera på. Om vi kommer för långt från det vi är förtroendevalda för att sköta så är det lätt att man får för mycket på sitt bord och då blir andra frågor lidande.
Katarina Burman museilärare och klubbordförande på Kungl. Hovstaterna, Stockholm Tycker du att Seko ska engagera sig i klimatomställningen?
– Jag tycker att alla ska försöka göra vad man kan, även fackförbund. Alla måste ju ställa om.
– Om man behöver åka på kurser som förtroendevald kanske man ska få extra ersättning för att välja klimatsmarta färdmedel. Sedan skulle Seko kunna skicka ut information och tips om klimatomställningen som vi fackklubbar kan anpassa efter våra förutsättningar.