Genom att trycka på en knapp märkt ”trasig” har starköl kunnat köpas i ledningskontoret i Järfälla, nordväst om Stockholm. Detta har smygfilmats av personer som TV4 Nyheter varit i kontakt med.

– Jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att det fungerade, men det gjorde det. Jag har köpt öl tre gånger där, säger en person som vill vara anonym. 

Enligt inslaget har alkoholförsäljningen pågått åtminstone sedan januari i år och ska ha skötts av personer i chefspositioner.

Även vin, likör och starksprit har varit tillgängligt i arbetsplatsens matsal under en kaffebryggare. Detta är förbjudet då det inte finns något serveringstillstånd som krävs för att få sälja alkohol. Dessutom har arbetsplatsen nolltolerans mot alkohol och droger. 

Alkoholpåverkad

Mälarbanan är ett stort skattefinansierat järnvägsprojekt som Trafikverket är ytterst ansvarig för.

På ledningskontoret sitter Strukton Rail, Skanska, Atkins och ett antal underentreprenörer.

Ett hundratal anställda jobbar där med att bygga ut järnvägen mellan Tomteboda och Kallhäll från två till fyra spår. Det är en stor arbetsplats med stora tunga maskiner och med tåg på intilliggande spår.

– Alla kan föreställa sig vad som skulle kunna hända om en alkoholpåverkad person gör något fel, säger Sekos förbundsordförande Valle Karlsson.

Han riktar kritik mot Trafikverket, som han menar borde ha gjort oanmälda kontrollerar av arbetsplatsen. 

Trafikverket ser allvarligt på händelsen och menar att myndigheten inte känt till den illegala försäljningen. Polisen har gjort en husrannsakan på arbetsplatsen. 

Internutredning

Enligt Skanska togs läskautomaten bort i augusti.

Strukton Rail har i dagsläget cirka tio anställda och fyra inhyrda i projektet. Antalet personer varierar över tid. Sedan TV4 Nyheters avslöjande har bolaget inlett in internutredning, uppger kommunikationschefen Lisa Borges.

– Vi ska nu undersöka om det är så att några av Struktons anställda berörs, eller har varit inblandade i det här. Vi är fortfarande i det skedet, säger hon till Sekotidningen.