Hej Naomi! Grattis! Hur kom du på den här idén?

– Tack, det är jättekul att arbetet uppmärksammas. Idén kom ur diskussionerna om hur svårt det kan vara att gå på toaletten under våra arbetspass som brevbärare. Om man tänker på den situationen ett steg längre så blir ju följderna särskilt svåra för menstruerande personer. Det finns många som har oregelbunden mens, ibland på grund av sjukdomar, och om de överraskas av en blödning mitt i ett arbetspass så påverkar det faktiskt möjligheterna att utföra sitt arbete.

Utan möjlighet att ta på ett mensskydd kan man ju blöda igenom och det blir obehagligt att springa runt i trappor med blodet droppande. Vissa kanske till och med behöver avbryta arbetspasset och åka hem och byta kläder.

Så vad är det du har gjort?

– Jag började med att ta upp tanken med styrelsen för Seko Posten klubb Väst, där jag har suttit som sekreterare i princip sedan jag började jobba inom Postnord för snart fem år sedan. Alla i styrelsen var positiva. Men för att se hur det skulle mottas på en arbetsplats gjorde jag ett pilottest där jag jobbar, Hub Hisingen i Göteborg.

Hur gick det till?

– Jag köpte mensskydd för egna pengar, tillverkade kartonger och lappar där jag skrev ”varsågod”. Sedan satte jag ut dem på alla personaltoaletter på hubben, även på herrtoaletten. Men jag sa inte att det var jag som hade gjort det. 

Det är en jämställdhets- och arbetsmiljöfråga.

Naomi Garnatz

Vad väckte det för reaktioner?

– Jag hörde ju diskussionerna i lunchrummet. Många pratade om det och undrade vem det var. Några tyckte att det var konstigt att det stod kartonger även på herrtoaletten, men man behöver komma ihåg att det inte bara är personer som identifierar sig som kvinnor som menstruerar. Det kan finnas transpersoner i kollegiet.

För övrigt var många glada, jag hörde någon som sa att det hade räddat hennes arbetsdag. Sedan kom det en del kritik också.

Vad handlade kritiken om?

– Att det skulle finnas risk för att folk skulle sno med sig massa mensskydd hem. Men jag tänker att man måste lita på människor. Det är ju inte så att det försvinner massa toarullar från toaletterna eller andra saker från arbetsplatsen.

Det fanns också de som tyckte att om det erbjuds mensskydd så ska det finnas rakhyvlar också. Men jag tänker att det inte är samma grej. Om skäggstubben är lite lång under arbetsdagen så påverkar inte det arbetsmiljön eller möjligheterna att utföra arbetsuppgifterna.

Hur har ditt initiativ tagits vidare?

– Vårt huvudskyddsombud Claes Söderling tycker att det är jättebra och jobbar bland annat för att det ska finnas automater med mensskydd på Göteborgs brevterminal som just nu håller på att byggas om. Sedan har engagemanget spridit sig till många arbetsplatser runt om i vår region och det känns viktigt att frågan uppmärksammas.

Vi inom klubben kommer fortsätta att jobba för att automater med mensskydd framöver ska finnas i Postnords upphandlade sortiment. Därmed tänker vi att det ska gå att beställa till terminaler, hubbar och kontor över hela landet.

Men faktum kvarstår att ni kan ha långt till toaletter när ni är ute och delar ut post?

– Så är det. Min idé för att lösa det är att det ska finnas ett litet paket med mensskydd och våtservetter i varje postfordon. Vi har ju ett första-hjälpen-kit i dem och det här skulle kunna ligga bredvid. Det är en jämställdhets- och arbetsmiljöfråga, tänker jag. 

Fakta/ Årets fackliga hjältedåd 

Årets fackliga hjältedåd är en utmärkelse som sedan år 2009 årligen har delats ut till en grupp eller en person som har gjort en betydande insats inom facket det senaste året. Kriterier för utmärkelsen är att gruppen eller personen har varit aktiva inom något av LO-förbunden och är under 30 år. Vem som helst kan skicka in en nominering. Nu på torsdag den 7 april tillkännages det vem som vinner priset i samband med LOs Ungforum som hålls på Runö utanför Stockholm.