Det var i mitten av juli förra året som tre transportörer skulle föra Kristofers Kastellanoss, som är morddömd, från en rättspsykiatrisk klinik i Göteborg till häktet i Örebro.

De gav upp jakten på dömd mördare efter 250 meter

Nyhet

I samband med ett stopp i närheten av Laxå, då transportledaren behövde kissa, rymde Kastellanoss. Två av transportörerna sprang då efter den dömde 25-åringen, medan den tredje stannade kvar vid fordonet med en annan intagen.

Nu åtalas transportledaren för tjänstefel, rapporterar SVT. Hans agerande ska ha brutit mot Kriminalvårdens regelverk, som säger att fångtransporter inte får stanna utanför skyddat område.

Oplanerat stopp

Kriminalvårdaren – liksom de andra två – ska även ha brustit i sina säkerhetsrutiner, då man inte kontaktade Kriminalvårdens planeringskontor för att förankra det oplanerade stoppet. Transportledaren ska heller inte ha planerat någon bevakning innan stoppet gjordes och innan han lämnade fordonet.

Den åtalade transportören nekar till brott, men medger de faktiska omständigheterna, rapporterar Expressen. Han riskerar böter eller fängelse i upp till två år.

”Personalen gjorde fel när intagen rymde”

Nyhet

Kritik mot arbetsgivare

Kristofers Kastellanoss är fortfarande på fri fot.

Christer Henriksson, som är före detta ordförande för Seko Kriminalvård, har tidigare sagt till Sekotidningen att arbetsgivaren, Kriminalvården, sluppit undan kritik.

– Jag tycker de skulle ha tagit ett mycket större ansvar från början. Alla transportörer var oerfarna, en av dem hade bara jobbat 1-2 månader.