Utöver det har bemanningsanställda, provanställda och timmisar fått sluta, oklart hur många. Bara inom Sjöfolk är har 500 tillfälligt anställda fått gå.

Merparten av dem som berörs av neddragningar på grund av coronaviruset arbetar inom sjöfarten, som Sekotidningen berättat i flera artiklar.

Stena Line och Rederi Eckerö har sagt upp hundratals anställda och Stena dessutom varslat en stor grupp.

”Permittera på heltid”

Även flyget har drabbats. Swedavia har varslat 800 och Menzies sagt upp 134.

Kanske en hel del av de som nu varslats och sagts upp hade kunnat stanna om korttidspermitteringen upp till 80 procent kommit tidigare, tror Sekos avtalssekreterare Mats Ekeklint.

Bild på Sekos avtalssekreterare Mats Ekeklint.
Sekos avtalssekreterare Mats Ekeklint

–Det är spekulativt, men det är inte otroligt. Vi har tillsammans med LO lagt fram förslag om 100 procents permittering, det tror vi hade räddat ännu fler jobb, säger han.

Att så många företag, inom till exempel spårbranschen, valt att permittera istället för att varsla och säga upp personalen ser Mats Ekeklint som ett tecken på att verksamheterna kan hålla ut, genom krisen.

–Det är positivt, säger han.

Vid sidan av sjöfarten finns andra företag som på grund av coronakrisen sagt upp personal, korttidspermitterat och varslat.

Städföretaget Rengörare Näslund är ett av de mindre företag som fått mindre att göra och som säger upp personal. Fyra av elva städare på Arlanda Express har sagts upp efter att trafiken i det närmaste upphört och beställningen på städning minskat.

Sekos ombudsman Carolin Evander hade hoppats att företaget skulle korttidspermittera istället för att säga upp.

–De valde arbetsbrist, vilket jag tycker var synd. Det är ju så uppenbart att problemen beror på coronaviruset, säger hon.      

Tackar ja till omplacering

–Å andra sidan har de som sägs upp möjlighet att bli omplacerade inom företaget till andra arbetsplatser. Det är positivt.

Naser Aman är en av de fyra som sägs upp från Rengörare Näslund. Han har varit fast anställd på heltid sedan september. Han har en månads uppsägningstid från den 8 april.

Han har tackat ja till omplacering och ska sannolikt städa på något av sjukhusen i Stockholm.

–Det känns lite osäkert att städa på sjukhus, men jag tror det blir bra till slut. Jag har specialkompetens och kan säkert komma tillbaka till Arlanda Express när det vänder. Ingen vet dock hur lång tid det kommer att ta, säger han.

Om de som sägs upp tackar nej till ett omplaceringserbjudande har de i regel inte rätt till a-kassa.

SJ är ett av de större bolag som korttidspermitterat i krisens spår. Ungefär 1500 anställda, halva styrkan, har förkortat sin arbetstid med 20, 40 eller 60 procent, sedan 2 april. Arbetstiden varierar mellan olika individer och arbetsuppgifter.

Timanställda pensionärer

I Stockholm är 50 heltidsarbetande tågvärdar permitterade från 3 april till första oktober. De arbetar 40 procent.

–Deltidarna arbetar redan deltid så därför valde SJ att permittera heltidare, säger Helena Henriksdotte, ordförande för Seko sektion åkande i Stockholm.

Timanställda och provanställda får lämna företaget, de har en månads uppsägningstid och får betalt för den tid som är utlagd under april.

Tågvärden Helena Henriksdotter är permitterad och arbetar 40 procent sedan början av april

Enligt Helena Henriksdotter är de flesta timanställda pensionärer numer. Många som tagit ut sin pension vid 60 år kompletterar inkomsten med att hoppa in på gamla jobbet.

Tidigare var det betydligt fler som var timmisar, men de försvann när SJ i januari i år gick ut till alla timanställda som kvalificerat sig till fast jobb med ett erbjudande – ett ultimatum tyckte en del – att de måste tacka ja till fast jobb eller lämna företaget.

–De flesta tackade ja och det är de väldigt tacksamma för idag, säger Helena Henriksdotter.

Schemalagd ledighet ligger fast

Själv är hon också permitterad och tycker att det är tråkigt att inte kunna gå till jobbet som vanligt. När vi talas vid har hon inte arbetat på en vecka.

Permitteringen är okej för de flesta tror hon, men många är mycket kritiska till ett nytt avtal som ger arbetsgivaren rätt att meddela när den enskilde ska arbeta så sent som klockan 17 dagen innan.

–Då får man veta om man ska arbeta och när, om det är klockan 04 på morgonen eller klockan 16, om man ska boka övernattningsrum eller inte.

–Det är svårt att planera sin tid och stressande. Det enda som ligger fast är dina schemalagda lediga dagar, säger Helena Henriksdotter.

Lista över företag som korttidspermitterat, varslat och sagt upp personal. Uppgifter om permitteringar gäller fem personer eller fler. Förutom de som visas är det alltså ytterligare 17 företag med totalt 40 permitterade. Flertalet inom väg- och ban och sjöfart.

Korttidsavtal


• Korttidspermittering eller korttidsavtal innebär att den anställde kan gå ner i arbetstid och ändå få ut 90 procent eller mer av lönen.
• Arbetstiden sänks med 20, 40 eller 60 procent. Från 1 maj och tre månader framåt finns möjlighet att gå ner med 80 procent.
• Staten täcker upp stora delar av lönekostnaden för företagen. Nyligen gav Tillväxtverket besked att ob-ersättning kan ingå.
• Syftet är att drabbade företag ska kunna behålla sin personal och snabbt växla upp igen när läget vänder. Företag ansöker om stödet och det gäller från mitten av mars. Ansökan lämnas in från och med 7 april
• Reglerna omfattar de som varit anställda i minst tre månader och lönetaket är 44 000 kronor.


Varsel och uppsägning

Varsel om uppsägning är en förvarning om att det kan bli uppsägningar. Vid större varsel ska arbetsgivaren förvarna Arbetsförmedlingen. Arbetsgivaren ska kontakta facket och förhandla om varslet.

Om arbetsgivaren går vidare med varslet och säger upp personal ska det ske skriftligt. Den som är fast anställd och blir uppsagd har i regel en uppsägningstid på en månad eller mer, med lön.

Den som blir uppsagd kan ha rätt att bli återanställd inom en viss tid, om det finns jobb.