Händelsen inträffade i juni 2019 i samband med en utvisningsresa till Afghanistan på uppdrag av EU-myndigheten Frontex.

Med på resan var cirka 55 kriminalvårdare från hela Sverige. Även representanter från polisen, Migrationsverket och läkare deltog.

När utvisningen var genomförd skedde en så kallad vila i Tbilisi, Georgien, innan de reste vidare hem till Sverige.

Efter att flera anställda samlats på en bar, där bland annat shotsbrickor köpts in, hamnade sju anställda på en annan bar i den georgiska staden. Klubben låg på en bakgata:

”Det var plåtdörrar och två dörrvakter stod utanför, det var inga neonljus eller någonting annat som antydde att det var en strippklubb”, berättar en anställd i utredningen.

Kriminalvårdare tvingas betala 50 000

Inne på klubben tog två kvinnor kontakt med ett par anställda på Nationella transportenheten, NTE, Kriminalvården. Sju flaskor champagne ställdes på männens bord. Efter en stund ska de ha hånglat och agerat intimt med vad som beskrivs vara strippor.

Alla kriminalvårdare utom två lämnade stället. De två andra ska ha stannat kvar och menar att de tvingades betala 25 000 kronor vardera för att få lämna klubben.

”Det har i utredningen inte kunnat fastställas vad X och X avkrävts pengar för, men relevant i sammanhanget är att de uppges ha varit intima med kvinnor, samt att övriga i sällskapet inte avkrävts några pengar för att få lämna stället”, står det i utredningen.

Hemma i Sverige ville duon – som stannat kvar på klubben längst – att de andra fem betalar sin del av notan. Det blev tjafs, vilket framgår av en messenger-konversationen, som döpts till ”Kaos i Tbilisi”, som utredaren har tagit del av.

Utdrag från konversationen.

Även tjänstetelefoner har gåtts igenom och samtal har förts med alla sju anställda. Sex av de anställda har varit avstängda under utredningen.

Den sjunde har fått ett nytt jobb som chef på en anstalt, och har sagt i utredningen att han ville hämnas på de andra.

”Eftersom jag blivit smutskastad och till och med känt mig tvungen att visa upp intyg/bild på att jag varit polis kände jag att jag ville hämnas. Det är lite anledningen till att jag är med den här aktuella kvällen”, säger han, och syftar på att han berättat för arbetsgivaren vad som hänt.

Seko ska ha försvårat utredningen

Utredaren föreslår att NTE-utrikes på lämpligt sätt arbetar med den psykosociala arbetsmiljön med fokus på den tystnads- och alkoholkultur som råder.

Nu är ärendet hos personalansvarsnämnden, PAN, för beslut om disciplinpåföljd.

– Vi kan aldrig ställa oss bakom att anställda super ner sig på olämpliga klubbar. Det är ingenting som vi i Seko tycker är ett korrekt uppförande, säger Marcus Carlström, ordförande för Seko på NTE.

En av att de två männen, som tvingades betala 25 000 kronor, är Sekomedlem. Marcus Carlström är kritisk till att arbetsgivaren hävdar att fackliga representanter inte ”visat någon vilja att samarbeta”, samt ”nekat till att de (Seko, reds. anm.) känt till händelsen trots att flera uppgifter i utredningen tyder på detta”.

– Det är bara något utredaren spekulerar i. Det finns inget som talar för att Sekos representant ska ha underhållit några uppgifter, säger Marcus Carlström.

Han anser att PAN bör ta hänsyn till att händelsen inträffade på obetald fritid.

– Det har inte begåtts något brott. Personerna har gjort något som är både lagligt där och i Sverige. Händelsen utspelade sig under en Frontex-utvisningsresa. Då finns det särskilda bestämmelser, som också tillåter visst intag av alkohol. Sen är det kanske inte något man bör göra när man är ute och reser för Kriminalvården.

NTE-chef: ”Extra opassande”

Johan Mellbring, chef för nationella transportenheten, är besviken över vad som skett.

– Det här är ingenting man ska ägna sig åt på utvisningsuppdrag. Det är ett oacceptabelt uppträdande. Man har ett krav på sig att uppträda när man är statstjänsteman som överensstämmer med våra värdegrunder.

Johan Mellbring, chef för NTE

Vid utlandstjänstgöring gäller den statliga- och kriminalvårdens värdegrund, samt en internationell uppförandekod som gås igenom inför varje Frontexuppdrag.

Det är extra opassande att händelsen sker under ett uppdrag, menar Johan Mellbring.

– Även om det här skedde under ledig tid så ska man komma ihåg att man var på väg tillbaka till Sverige och hade arbetstid när man flög hem. Kriminalvården och svenska staten betalade dessutom uppehället och traktamente.