Åklagaren ansåg att den åtalade kriminalvårdsinspektören hade den information han behövde för att förstå att den intagne mådde dåligt. Personal hade enligt åklagaren berättat för chefen att de var oroliga.

Inga anteckningar

Tingsrätten skriver att det saknas anteckningar som visar att kriminalvårdsinspektören hade den information som åklagaren påstod. Det innebär att det inte kan bevisas att han förstå hur allvarlig situationen var.

Enligt tingsrätten är det även oklart hur det sett ut i rummet när den åtalade chefen varit på besök i den intagnes rum.

Dog av uttorkning på häktet – åtalad chef jobbade kvar

Nyhet

Enligt kammaråklagare Fredrik Ingblad var mannen som avled placerad i avskildhet, vattnet i cellen var under längre perioder avstängt och att han var i övrigt starkt påverkad av psykisk ohälsa eller sjukdom.

Psykiska besvär

Sekotidningen har tidigare berättat att flera kriminalvårdare vittnat om att de berättat för sin chef om situationen, men att inget hände förrän en sjuksköterska uppmärksammade att mannen behövde sjukhusvård. Då hade han varit på avdelningen i tre veckor. Mannen led av psykiska besvär.

Åklagaren har ännu inte beslutat om domen ska överklagas.