Personalen på pendeln mäktar inte med ytterligare ett arbetsgivarbyte på så kort tid. Det kan bli spiken i kistan för många av oss.” 

Så avslutas det öppna brev som skickats till Trafikförvaltningen och Trafiknämnden Region Stockholm. Avsändaren är Victor Cruces, ordförande för Seko Pendelklubben. Bakgrunden är upphandlingen av Stockholms pendeltåg. 

– Vi är inte redo för en ny upphandling på så kort tid efter att vår tidigare arbetsgivare kört vår verksamhet i botten. Det kommer ta många år att få pendeltågen på fötter igen, säger Victor Cruces.

Victor Cruces i en röd huvtröja tittar in i kameran med en enkel bakgrund bakom sig.
Victor Cruces, ordförande i Pendelklubben.

Lugnare med SJ

Den tidigare arbetsgivaren han refererar till är det kinesiska, Hongkongbaserade bolaget MTR som tog över pendeltågstrafiken 2016. Under hösten 2023 beslöt Trafikförvaltningen att upphäva kontraktet och sedan mars 2024 har SJ tagit över driften genom ett tillfälligt nödavtal som löper till 2026. SL står för notan. 

– Sedan SJ har tog över kan man säga att det har lagt sig ett lugn över vår arbetsplats. Sakteligen så ser vi att saker och ting håller på att förbättras, säger Victor Cruces. 

Under våren kommer Region Stockholm fatta beslut om vilken operatör som får kontraktet för pendeln när nödavtalet gått ut. I december kunde Sekotidningen rapportera att varken SJ eller Transdev har lagt ett anbud i upphandlingen. Detta medan MTR, Keolis, VR Sverige inte ville ge ett svar till tidningen.

”Går inte att göra vinst”

SJ uppgav då till Sekotidningen att ersättningsmodellen i avtalet innebär en för stor risk att bolaget förlorar pengar på att driva pendeltågstrafiken.

Victor Cruces är besviken på att SJ inte lagt ett anbud, samtidigt är han inte förvånad. Han ser det som en ”oroväckande fingervisning” om hur dålig upphandlingen är. 

– Det tyder på att det inte går att göra vinst, och då ökar risken för att det kommer in ett oseriöst företag som försöker göra vinst på personalens bekostnad: på bekostnad av våra arbetsvillkor, våra löner, vår arbetsmiljö och vår säkerhet.

Han tror risken är stor att nästa operatör kommer att vinna på ett underbud.

Vill förlänga nödavtal

Enligt nödavtalet med SJ finns det en så kallad option, en möjlighet för Region Stockholm att förlänga avtalet fram till och med 2028. Seko Pendelklubben vill att regionen ska utnyttja den möjligheten. 

– Men mest av allt skulle vi vilja att Trafikförvaltningen och SL drev Stockholms pendeltåg i egen regi, säger Victor Cruces. 

Det är ett krav som klubben framfört i 20 år. 

– Under de senaste 30 åren som pendeltågen drivits i privat regi kan vi se att det bevisligen bara blivit sämre, både för resenärer och för personalens arbetsmiljö, arbetsvillkor och säkerhet, säger han. 

MTR ett skräckscenario

Vad gör ni om MTR kommer tillbaka?

– Åh herregud, det scenariot har inte ens vi vågat tänka på. Jag vet inte vad jag ska svara på det. Jag skulle överväga att sluta mitt jobb. 

Varför det?

– För jag vet vad det innebär att ha dem som arbetsgivare: försämrade arbetsvillkor, försämrad arbetsmiljö, försämrad säkerhet, försämrad lön, säger Victor Cruces.

Det är just de konsekvenserna fackklubben fruktar om ett underbud vinner upphandlingen. 

Det öppna brevet skickades i måndags. Nästa steg är att invänta svar från regionen. 

– Vi hoppas få till ett möte och en dialog, säger Victor Cruces.

Artikeln är tidigare publicerad i Arbetet som tillsammans med Sekotidningen och flera andra titlar ingår i LO Mediehus.

Det här befarar pendelklubben

Utdrag från det öppna brevet:

”Seko Pendelklubben befarar att den pågående upphandlingen leder till randen av en katastrof då delar av pendelns verksamhet, av besparingsiver, kan komma att outsourcas till underentreprenörer.

Vi befarar att arbetsvillkor och löner utsätts för dumpning.

Vi befarar att personalstyrkan i olika yrkesbefattningar kommer skäras ner.

Vi befarar att vissa yrkesbefattningar helt kan försvinna.

Vi befarar att vår arbetsmiljö försämras.

Vi befarar att säkerheten försämras ombord på tågen och i våra stationsmiljöer.

Vi befarar att vi i framtiden inte kommer kunna köra tågen hela, rena och i tid.

Vi befarar att servicen gentemot våra resenärer försämras.

Vi befarar att personalflykten kommer fortsätta.