På 16:e strejkdagen kom genombrottet och riksförlikningsman Vuokko Piekkala svarade på onsdagsförmiddagen i direktsänd finsk TV korthugget på frågan vad som var ”hemligheten”.

– Tid, plus de 700.

Frågan om paketsorterarna har hängt som ett damoklessvärd över hela processen. I samband med att posten för en tid sedan flyttade över deras verksamhet till dotterbolaget Posti Palvelut, beslutades att de skulle gå på Medieförbundets avtal.

– Det skulle innebära en dumpning av de sämst betalda medlemmarnas löner och villkor, har facket PAUs ordförande Heidi Nieminen hela tiden förklarat och hon har under förhandlingarna varit stenhård med att inte sluta något nytt kollektivavtal förrän denna fråga fått sin lösning.

Nu har arbetsgivarna i Palta alltså fått ge med sig, och även om de 700 pakethanterarna också framgent kommer att tillhöra ett dotterbolag ska de gå på Paltas kollektivavtal.

Post- och logistikunionens kollektivavtal med Palta löpte ut i början av den här månaden. Sedan frågan om de 700 pakethanterarna lösts finns nu också ett nytt kollektivavtal, vilket löper fram till slutet av oktober 2021.

Från PAUs sida håll hade man velat bli av med de 24 timmars extra obetald arbetstid, som beslöts om i det så kallade konkurrenskraftsavtal centralorganisationerna ingick 2016 under den dåvarande centerledda regeringen.

– Vi får se vad som sker i frågan. Det är kanske inte realistiskt att PAU skulle vara huvudsaklig dörröppnare, säger dess ordförande Heidi Nieminen till finska rundradion Yle och syftar på det stora Industrifacket, som dock ännu inte nått något avtal.

Vad gäller lönerna sägs i avtalet att de ska kopplas till den allmänna nivån, efter det att exportindustrin fått avtal.

Onsdagsförmiddagens överenskommelse innebär att såväl de postanställda som sympatistrejkande inom andra förbund återgår till jobbet så fort som möjligt.