Sekotidningen har tidigare skrivit om den press som passhandläggare är utsatta för nu när det är extrema väntetider på pass.

För att möta det höga tryck som råder på pass och värna om passhandläggares arbetsmiljö kommer passexpeditioner från och med måndag den 18 april att vara öppna även på kvällen. Detta enligt uppgifter till Sekotidningen i tisdags.

På onsdagskvällen bekräftade Polisen att öppettiderna utökas successivt så att man ska kunna boka passtid efter kontorstid.

På sin sajt skriver Polisen också att det pågår rekrytering av 400 nya passhandläggare. Polisanställda och polisstudenter erbjuds även att arbeta extra för att minska passköerna.

Flera timmar längre öppettider

Enligt Sekotidningens uppgifter ska de nya öppettiderna råda i fyra veckor. Personal uppges även från och med måndag kunna arbeta fram till klockan 21, men expeditionerna ska stänga lite tidigare än så. Detta har Polisen inte bekräftat.

Många inom Polisen vill hjälpa till

Sekotidningen har tidigare skrivit att Polisen försöker hitta personal internt som har arbetat med pass tidigare och som kan stärka upp tillfälligt. Hittills har omkring 150 frivilliga anmält sig för att hjälpa till.

– Vi behöver mer personal. Just nu pågår ett omfattande rekryteringsarbete, säger Annika Olsen, sektionsordförande för Seko Polisen Väst, i en artikel förra veckan.

Annika Olsen har även berättat om den press som passhandläggare har varit under.

– Vi har aldrig upplevt det vi ser nu. Det är trots allt 1,5 miljon svenskar som vill ha pass. Polismyndigheten har helt enkelt inte varit tillräckligt förberedd för det, säger Annika Olsen i en tidigare artikel.