Under dag två i den civilrättsliga processen la Bosse Hedin och föreningens juridiska ombud fram sin sakframställan – skriftliga bevisning.

Sekohärvan

Sekohärvan i domstol om försvunna miljoner

Nyhet

–  Bilden av Sekos organisation som vi fick i går var inte fullständig. Klubben i fråga har fått accept genom passivitet av Seko, säger Mikael Sandy, som är juridiskt ombud, enligt SVT Nyheter, som var på plats i tingsrätten.

När Bosse Hedin själv hördes hävdade han att han varit utsatt för en häxjakt av media. Även att det påståtts saker som inte är sanna, rapporterar SVT Nyheter.

Bosse Hedin har hela tiden menat att allt gick rätt till när föreningen bildades, och när 14 miljoner kronor fördes över till dit.

Flyttat pengar

I tingsrätten presenterades därför fritidsföreningens stadgar, klubbens uppbyggnad, verksamhetsberättelser och styrelsens ansvarsfrihet i sektionen. Detta för att påvisa att det inte enbart varit Bosse Hedin som har haft insyn och tagit beslut i fritidsföreningen. Flera andra medlemmar har också varit delaktiga.

Enligt Seko framkom det ”inte så mycket nytt” under dag två.

– I förhöret med Hedin blev det tydligt att han inte riktigt kan förklara vad som hänt och varför man flyttat massa pengar till en fristående juridisk person utan insyn för klubbens medlemmar, säger Jonas Pettersson, kommunikationschef på Seko, som var på plats i tingsrätten, till Sekotidningen.

Det var 2008 som den lokala Seko-klubben Väg & Ban Gävle-Dala bildade en fritidsförening. Detta i syfte att se till att klubbens pengar stannande lokalt istället för att hamna hos Seko centralt.

Sekohärvan

Sekohärvan: ”Betydande belopp i privata fickor”

Nyhet

Bosse Hedin var ordförande i fritidsföreningen och även kassör. Till den överfördes totalt 14 miljoner kronor under åren som följde.

Ny polisanmälan

Först 2014 fick Seko upp ögonen för vad som föregicks och ville veta var miljonerna försvunnit.

Efter en utredning beslutade Seko att avskeda Bosse Hedin och göra en polisanmälan. En utredning som i år lades ner av åklagaren då det inte gick att styrka att brott begåtts.

Därför har Seko gått vidare civilrättsligt. I stämningen yrkar man på att Bosse Hedin och fritidsföreningen ska betala tillbaka cirka 14 miljoner kronor, samt att Bosse Hedin ska betala 300 000 kronor plus ränta.

Samtidigt har en parallell Seko-utredning kommit fram till att Bosse Hedin fått 1,5 miljoner utbetalt till sitt eget bolag.

Rättegången pågår i fem dagar. Om Seko förlorar målet utesluter förbundet inte ny polisanmälan.