Samarbetet mellan svenska och danska Posten inleddes 2009. Jesper Rönndahl, en av dem som ligger bakom namninsamlingen för att få till en folkomröstning, skräder inte orden:

”De suger ut oss på pengar och har förstört vår fina svenska post”, säger han i satirprogrammet på SVT.

Postnords framtid

Facket rundades i beslut om post varannan dag

Nyhet

”Går med förlust”

– Många ser det här som en kul grej och en viktig samhällsfråga att belysa, säger Mats Grimberg, projektledare på Svenska nyheter.

Hur fick ni idén?

– Postnord går med förlust. De levererar heller inte riktigt det de är sagda att göra. Då kände vi att det skulle vara intressant att titta närmare på det och såg att det är den danska sidan som gör att man går med förlust. Vi tyckte därför att man skulle överväga att lämna danskarna.

Namninsamlingen stängs i början av april, och därefter ska listan lämnas över till ansvarig minister.

– Vi kommer följa upp det här på ett eller annat sätt. Vi har inte beslutat än om det blir i programmet eller i sociala medier, säger Mats Grimberg.

Påtryckningsmedel

En folkomröstning kan begäras i kommuner och landsting om tio procent av de röstberättigade invånarna skrivit under. Men någon motsvarighet finns inte på nationell nivå – det är riksdagen som beslutar om en folkomröstning ska hållas, förklarar Carina Larsson, pressekreterare på riksdagsförvaltningen.

Postnords framtid

Beslut om glesare utdelning anmäls som avtalsbrott

Nyhet

– Men en namninsamling med många underskrifter kan utgöra ett politiskt påtryckningsmedel. När det gäller frågan om Postens framtid är det en nationell angelägenhet eftersom det är staten som har ett avtal med Postnord, säger hon.

Sekotidningen har sökt Postnord, som avböjt att kommentera med hänsyn till att bolaget ägs av svenska staten.

– Det här är en ägarfråga. Vi kan inte uttala oss i frågan, säger Julia Spector, presschef på Postnord.