Mätarteknikern Jonas jobbar för bättre säkerhet på Vattenfall
Jonas Trässman arbetar som mätartekniker på Vattenfall. Han är också huvudskyddsombud.
– Ingen ska råka ut för en olycka och inte komma hem från jobbet.
Vad jobbar du med?
Jag är utbildad distributionselektriker och jobbade med det i sex år, med ledningar här på Vattenfall i Östhammar. Nu jobbar jag med mätning, byter elmätare som har slutat att kommunicera av någon anledning. Jag är huvudskyddsombud också, och lägger ungefär två dagar i veckan på det.
Hur ser en dag på jobbet ut?
Om jag jobbar med mätning så börjar jag klockan sju på etableringen i Östhammar. Jag tar en fika och sedan kollar jag på datorn vilka ärenden som väntar. Sedan ringer jag projektledaren och planerar dagen. Mycket handlar om att kontakta kunder innan jag kan åka ut.
Ofta spricker planeringen för det kan komma larm och då måste vi åka direkt. Det kan vara elskåp som är strömförande, trasiga jordfelsbrytare eller något vi inte känner till innan vi är på plats. Vi slutar klockan fyra om vi inte har beredskap.
Hur ser en dag som huvudskyddsombud ut?
Då klär jag mig oftast inte i varselkläder utan vanliga kontorskläder. Ibland blir det hela dagen på huvudkontoret i Solna. Om det är en dag utan möten så kan jag till exempel ringa runt och prata med skyddsombuden som jag är samordnare för. Vi är väldigt medvetna om säkerheten på företaget, ända upp till vd-nivå. Men det måste bli ännu bättre, för det ska inte behöva vara så att någon råkar ut för en olycka och inte kommer hem från jobbet.
Mitt jobb: Mätartekniker
Namn: Jonas Trässman.
Ålder: 26 år.
Yrke: Distributionselektriker, mätartekniker.
Arbetsplats: Vattenfall Services Nordic Östhammar.
Uppdrag: Huvudskyddsombud.
Bor: I Östhammar.
Vad är bäst med ditt jobb?
Friheten och att jag får hjälpa folk, det är kul. De flesta är glada när vi hjälper dem. Det bästa jag vet är att åka ut för att byta en mätare, man kommer ut i skogen och det är knäpptyst. Det kanske är lite frost i gräset och jag kan ta en kopp kaffe ur min termos och sedan göra jobbet i min takt.
Hur är det på vintern?
Sommaren kan egentligen vara jobbigare, om det är jättevarmt och man måste vara ute. På vintern kan man alltid klä sig om det är kallt. Men det är klart att det kan vara problem med snön, fallna träd och blötsnö. Som under stormen Alfrida för ett par år sedan, det var ju extremt. Men det är olika utmaningar olika årstider. På sommaren kan det vara åskoväder som slår ut hundratals mätare som måste bytas och kunderna är strömlösa.