Om det blir dålig stämning på jobbet vill inte tågvärden Johanna Nilsson dras med i den. Hon byter istället samtalsämne eller låter det rinna av henne.

– Om det exempelvis är någon som gnäller om allt från schemat till vädret så brukar jag försöka vända samtalsämnet till något positivt. Det fungerar ofta. Det negativa drar bara ner en själv.

Tågvärden Simon Karlsson skrattar och säger att han ibland kan bli så provocerad av ”allt var bättre förr”-gnället så han härmar gnällgänget men det brukar inte ge något resultat säger han.

Johanna Nilsson försöker vara konstruktiv. Om någon sitter och messar och facebookar på arbetstid brukar hon exempelvis säga: nu går vi och kollar biljetter. Bryta det negativa beteendet.

”En begravningsbyrå”

Lovisa Nilsson är nybliven lokförare och jobbar ensam i loket och gnuggas inte lika mycket mot sina kollegor. Hon kör lite samma stil som Johanna.

– Om någon säger att den och den är så jobbig brukar jag säga att det tycker inte jag och då hamnar man inte i skitsnack.

– Jag ser till att ta avstånd från de som utstrålar negativ energi. Oftast låter jag de bara vara och håller mig undan.

Simon, Johanna Lovisa och Ariel.

Johanna har katter som sin stora hobby och ett bra trick är att byta samtalsämne från gnäll till katterna.

– Det brukar fungera bra. När någon är inne på ett negativt spår brukar ett helt nytt samtalsämne kunna vända den dåliga spiralen. Och kan jag inte det vägrar jag låta mig dras med. Jag har jobbat på arbetsplatser med betydligt mer gnäll och är van att handskas med det. Varje dag är en ny dag och jag klär av mig arbetsrollen så fort jag lämnar jobbet.

Simon Karlsson hämtar kaffe och säger att han stör sig på gnällspikar och negativa personer.

– De kan dra ner hela min dag. Det finns ju alltid något man kan vara missnöjd med om man väljer den stilen. Och på andra depåer kan man se gäng som sitter och är bittra tillsammans. En begravningsbyrå är mer positiv, säger han med ett skratt. Jag tror att de som kör med att ”allt var bättre förr”- gnället bara kommer ihåg det positiva från den gamla SJ –tiden. Här i Hässleholm har vi bra stämning men visst finns det de som är jobbiga här också.

 – Precis var det verkligen bättre förr? säger Johanna. Man måste ju leva i nuet.

”Lite sänkt”

Simon har en strategi:

– Ibland ser jag någon som jag vet kommer att gnöla om samma sak som han eller hon alltid gör. Att de fått jobba extra eller för tidiga turer eller tåget var sent. Jag orkar verkligen inte vara trevlig då. Bara neutral.

– Alla lite större arbetsplatser har utan tvekan sina ”jobbiga typer” och det gäller att försöka hålla sig borta ifrån dem, säger Ariel Soussan, tågvärd

Tågvärdarnas jobb är socialt. De ska båda fungera i arbetsgruppen och möta mängder med passagerare varje dag.

– Om man själv trivs med jobbet är det lättare att hantera energitjuvar oavsett om det är arbetskamrater eller resenärer. Om man är lite sänkt en dag är det lättare att dras med men jag har lärt mig att bromsa mig. Det är så lätt att tippa över och tappa glöden med jobbet. Egen attityd mot livet och jobbet är viktigt, säger Johanna.