– Jag somnar så fort jag lägger huvudet på kudden, säger Rena Champari, som jobbar på häktet i Malmö.

Måne i nattmörker. Sömnforskaren: Det här ska du tänka på om du jobbar natt

Sömnforskaren: Tips om du ska jobba natt

Så funkar det

Rena jobbar inte enbart natt utan i perioder. Då börjar hon 18.00 och slutar 07.00.

– Sömn är inte min svaga punkt – det är mat. Jag måste äta något var tredje timme, annars sjunker humöret.

Kollegorna är guld

Hon har jobbat här i sex år  och trivs bra. Häktet har åtta avdelningar med 117 platser och cirka 150 anställda. Rena säger att jobbet är varierat och att kollegorna är guld. Och efter sex år har hon avancerat till att rotera mellan att vara larmchef och vakthavande befäl. Dessutom är hon skyddsombud och sitter i Seko Kriminalvårdens styrelse.

– Vi är alltid fyra personer som är vakna under natten, och två vilande personal som snabbt kan rycka ut om det behövs. Jag arbetar alltid vaken natt. Visst har man sin svacka, det har vi alla, min är på efternatten vid fyra- och femtiden. Jag är vaken, men kroppen och hjärnan är segare än vanligt. Det brukar jag mota bort genom att ta en extra rundtur på häktesavdelningen, städa eller sortera pärmar bara för att hålla i gång. Efter fem vill man bara att kollegorna ska komma så man kan åka hem.

 Vi öppnar aldrig en celldörr under natten. Har det hänt något kallar vi på förstärkning.

– Jag somnar vid åtta och vaknar vid två–, tretiden. Då är jag utvilad och äter något lätt innan jag hämtar sonen på förskolan.

Akta sig för sockerfällan

Rena varierar maten. Vissa veckor förbereder hon matlådor för hela jobbveckan, medan andra dagar blir mer improviserade.

– Jag äter min middag kring åttatiden och sedan är det frukt, knäckebröd och yoghurt resten av natten. Ibland blir det en soppa vid midnatt. Man ska akta sig för att falla i sockerfällan och börja käka godis och dricka läsk för att hålla sig pigg.

Några större nackdelar med nattjobbet kan Rena inte komma på, mer än att hon knappt ser sin man och son under jobbperioderna, och att det händer mer på dagen på häktet.

– Vi öppnar aldrig en celldörr under natten. Har det hänt något kallar vi på förstärkning. Men under dagen är det helt andra arbetsuppgifter med riskbedömningar, kontakt med de intagna, advokater, att administrera besök med mera. På natten gör man sina rundor varje timme, uppdaterar listor, och sedan kommer polisen ofta med någon eller några som häktats och då ska de visiteras och skrivas in.

Företagshälsovården kollar en

De som ska jobba natt minst ett år får gå till företagshälsovården så att man tidigt kan upptäcka om personen är i riskzonen för till exempel hjärtproblem eller högt blodtryck.

Renas tips till andra som vill testa nattjobb är att ta sömnen seriöst och se till att sova ordentligt mellan passen.

– Och ta inte telefonen med dig i sängen. Läs hellre en bok.

Annika Persson har jobbat natt på häktet i tre år och stortrivs. Hon jobbar enbart natt och är helt ­ledig var tredje vecka.

– Jag vet att forskning visar att det inte är hälsosamt i längden men när jag har provat dagsjobb, eller ännu värre varvat dag och nattpass, då har kroppen protesterat. Min kropp mår bättre av att jobba natt.

Hon fixar matlådor för alla nätter innan passen börjar och äter ordentligt vid åttatiden. Precis som Rena får hon också en svacka under natten.

– Vid tretiden är jag trött, men då sätter jag i gång och städar eller plockar ur diskmaskinen.