Renaldo Tirone får en avtackningspuss på kinden av Daniel Abalo.

Det fullkomligt kryllar av människor i fikarummet på Derbyvägen i Malmö. Fackliga vänner, kolleger genom åren och arbetskamraterna som han varit med de senaste arton åren. Det bildas en lång kö med människor som ska hålla tacktal och överlämna present och blommor.

– Jag fullkomligt älskar den här mannen, säger Daniel Abalo från klubb Öresundståg 104 och kramar om Renaldo och ger honom en kyss på kinden.

Renaldo bara ler och går runt, småsnackar och myser.

En säck fågelfrö

– Det är så här det ska vara för alla. Ingen ska bli glömd och firandet ska hålla samma standard. Det värsta som finns är ju om några firas men inte andra. Arbetsgivaren ska se till att det blir av och också pejla lite vad den som ska firas eller avtackas tycker om så presenten hamnar lite rätt.

Själv fick Renaldo en stor säck fågelfrö.

– De vet att jag gillar att mata och titta på småfåglar, säger han med ett brett leende.

Ett blankt posthorn skiner på presentbordet som en påminnelse från hans tid på posten. Gruppcheferna har salat till en fin flaska med lokalproducerad Hven whisky.

Experten: Tänk på det här när födelse­dagar firas på jobbet

Hälsa

Alla som Sekotidningen pratar med är helt överens: Uppvaktningar ska vara lika för alla på en arbetsplats. Seko Skåne där Renaldo arbetar firar inte några födelsedagar.

– Nej, för vi märkte att folk blev bortglömda. Någon kanske fyllde femtio mitt i semesterperioden och så rann allt ut i sanden. Och listor som går runt är av ondo. Då lägger man kanske bara till dem man gillar och det blir så skevt och fel och sånt kan knäcka en människa. Om man alltid lägger en liten summa pengar så det blir rättvist är det okej.

– Men vi firar om någon får barn eller gifter sig men det är ju lätt eftersom vi är ett litet tajt gäng, säger Agneta Engvall.

De flesta verkar ha riktlinjer för vad som firas.

”Kändes bara så härligt”

Renaldo ser fram emot att ha tid över att göra allt han inte hunnit med – inte minst lägga rejält krut på sitt jobb som ordförande i arbetarkommunen i Hörby. Han bor i Ludvigsborg i Hörby kommun och bara pendlingen enkel väg tar en timme till Malmö.

– Jag blev riktigt glad över uppvaktningen och det känns bra att kunna säga det också. Och jag blev helt överväldigad när jag fick förbundets förtjänsttecken. Det kändes bara så härligt.

De som arbetar på Sekokontoret ser till att smörgåstårtorna plockas fram allteftersom de går åt. Folk ser ut att trivas och Renaldo är ett stort leende där han står och pratar med allt och alla.