Vad ska man tänka på när någon fyller jämnt?

– Det allra viktigaste är att det ska gälla samma regler för alla oavsett position, hur populär personen är eller vad firandet gäller.

Vad ska man fira?

– Man ska fira när någon fyller femtio eller sextio år och tacka den som går i pension. Och det är chefen som ser till att det uppmärksammas och arbetsplatsen står för presenten.

Hur ska man göra?

– Det bästa är att chefen skickar ett mejl om klockslag och hur man ska fira. Det kan vara tårta till tiokaffet eller snittar på eftermiddagen. Men oavsett hur man firar är det chefen som håller i rodret. Ser till att tårtan blir köpt och likaså en present för samma summa pengar till alla.

Ska alla ha samma slags present?

– Nej, absolut inte. Där får man luska lite om intressen och ge något som den som fyller år uppskattar.

”Så här ska det vara för alla”

Hälsa

Är det inte svårt att samla alla på jobb där man jobbar skift eller reser som exempelvis tågpersonal och kriminalvård?

– Jo, men alla ska få ett mejl om när firandet är och så många som möjligt ska sluta upp. Kan man inte så kan man inte.

Hur gör ni på psykologiska institutionen?

– Jag var med och gjorde en policy för flera år sedan. Vi firar dem som fyllt femtio och sextio år och tackar av den som går i pension. Alla får en present för exakt samma summa. Presenten ska vara personlig. Sedan samlas man till tårta och fika och firande.

Vad ska man göra om ingen uppmärksammar att man fyllt femtio?

– Gå till chefen och fråga vänligt om han eller hon har glömt att man har fyllt år. Då får chefen också en möjlighet att rätta till det.

Vad tycker du om listor som cirkulerar runt där man kan ge till den man vill?

– Förfärligt och en klassisk möjlighet till mobbning. Jag känner till att det exempelvis sker på en del sjukhus och det kan gå fullständigt snett.

Hur känns det för den som drabbas och inte blir lika uppvaktad som andra?

– Den drabbade känner ofta skam och vänder det inåt. Det bästa är att agera utåt. Att säga till chefen hur det känns och sätta stopp för den typen av beteenden.

Ska man inte fira bröllop, barnafödande med mera?

– Det kan man göra men det får bli inom den närmaste gruppen. Det är inte chefen som har ansvaret för mer privata firanden.