Mår man sämre under den mörka årstiden?

– Ja, de flesta gör det även om det självklart finns människor som inte bryr sig speciellt och till och med trivs med mörkret.

Är människan gjord för att leva i mörker?

– Nej, men vi är som råttor och kackerlackor och klarar av att anpassa oss till olika miljöer. Vi är inte gjorda för mörker, men vi klarar det. Men vi måste kompensera det med bra sömn, bra mat och ett socialt liv.

Lokföraren Hanna trivs med vinter­mörkret: ”Då kan man mysa med tända ljus”

Hälsa

Vad händer i kroppen under den mörka årstiden?

– Vi styrs ju av hormoner som påverkas av solljus och nu blir vi utan ljus stora delar av dygnet. Och förutom mörkret krymper vårt sociala liv rejält. Man sitter hemma och kurar framför teven i stället för att gå ut.

Vad ska man göra för att minimera mörkrets skador?

– Man kan exempelvis göra det till en rutin att alltid gå ut en stund mitt på dagen när solen är uppe och tanka D-vitamin. Och det är viktigt att tvinga sig ut och vara social – att sitta inomhus varje kväll i flera månader är en grogrund för depression.

Många tycker ju det är mysigt med att tända ljus och titta på tv-serier – är inte det ett bra sätt att ta vara på det mörka halvåret?

– Jo, som återhämtning, men inte varje dag. Man måste ut och träffa människor och vara social också och göra roliga saker för att inte livet ska bli för tråkigt.

Ska man vara fysiskt aktiv under vinterhalvåret?

– Ja, absolut. Att gå i ide som en björn är ingen bra strategi eftersom vi inte kan ge upp jobbet ett halvår för att sova. Fysisk aktivitet, ett socialt liv och bra mat är viktiga.

Drabbas människor av mörkret i länder med kortare vinter?

– Ja, jag tror att de känner samma sak, men det är ju bara här på norra halvklotet som vi har en så lång vinter.

Påverkar mörkret det sociala livet?

– O ja, när jag bodde i hus såg jag inte mina grannar på flera månader. Ingen är ute i trädgården i beckmörker. Man måste gå utanför sin ”comfortzone” och göra något lustfyllt. Bjuda in vänner på middag, gå ut och dansa. Leta efter det som gör en glad och strunta i kylan och mörkret.

Påverkas du själv av mörkret?

– Ja, nuförtiden gör jag det. Jag blir mindre aktiv och man tror att klockan är åtta när den bara är fyra på eftermiddagen. Men när jag var ung och bodde på Island brydde jag mig inte alls.