Experten: Därför blir arbetsplatsen bättre med skratt
Är det sant att man jobbar bättre om man har roligt på jobbet? Sekotidningen frågade psykologen och skrattexperten Lena Dur Högnelid.
– Ja, absolut. Man håller sig friskare och presterar bättre. Skrattet är ett socialt smörjmedel som påverkar samspel, kommunikation, empati och lyssnande. Om man har roligt ökar arbetsglädjen, energin och kreativiteten.
Vad händer om man aldrig skrattar på jobbet?
– Då får man ett skrattunderskott eftersom man tillbringar så stor del av sin tid på arbetet. Och det kan i sin tur leda till hälsorisker och att man arbetar sämre.
Vad händer egentligen när man skrattar?
– Skrattet påverkar andning, blodcirkulation, hjärtmuskelns styrka och kondition, musklerna i mellangärdet, de festa grundläggande fysiologiska processer, men det är också. helt avgörande för vårt mentala välbefinnande. Leendet påverkar stressbalansen och därmed vår tankeförmåga och kreativitet, och är en viktig del i kommunikation med andra människor.
Kan man öva upp sin skrattförmåga?
– Ja, man kan träna sin skrattkondis precis som man tränar andra förmågor. Man kan öva sina skrattmuskler med metoden ”skrattercise”. En enkel hemmaövning är exempelvis att skratta högt när man borstar tänderna.
Blir en arbetsplats mer tillåtande om de som jobbar där tillåts skratta?
– Absolut, eftersom skrattklimatet påverkar stressnivå, tålamod, lyssnande, problemlösningsförmåga. Har man en väl fungerande och tillåtande arbetsmiljö blir det färre konflikter och man kan lösa dem konstruktivt när de uppkommer.
Finns det arbetsplatser som aktivt jobbar med att skratta mer?
– Jag är ofta ute på företag som är intresserade av ”strategiskt arbetsglädjearbete”, att fokusera på det som behövs för att medarbetare ska må bra, fungera med varandra och prestera, och där ingår skratt och leenden.
Visst finns det en uppfattning om att arbetet inte är seriöst om man inte är allvarlig och fokuserad?
– Ja, det är en seglivad missuppfattning. Skratt och leenden stärker tvärtom fokus, tankeförmåga och energinivå. Omdöme och social kompetens hjälper oss sedan att avgöra hur, när och i vilken mängd det passar.
Finns det människor som nästan aldrig skrattar?
– Ja, det är ganska vanligt att tappa sin skrattvana. Oftast försvinner de stora skratten först, sedan småskrattandet, sist leendena. Men som tur är kan man få tillbaka vanan om man vill. Det är en stor del av mitt arbete att hjälpa till med det.
Artikeln först publicerad 2014.