Polisanställd frågades om sexuell läggning – fick sedan sparken
En polisanställd frågades om sin sexuella läggning och sparkades sedan, men fick tillbaka jobbet dagen efter. Nu har Polisen inlett en utredning om kränkande särbehandling.
Niklas vill vara anonym och heter egentligen något annat.
Han berättar att han fick en fråga om sin sexuella läggning under sin första arbetsdag på Polisen i Motala.
Fick sluta på dagen
I månader ska Niklas sedan ha blivit ifrågasatt och motarbetad.
En dag kallas han till ett möte med två chefer. Han blir uppsagd med omedelbar verkan, med hänvisning till att en provanställning kan avslutas direkt.
Problemet är att Niklas inte har en provanställning.
– De hade dokumentation framför sig som visade att jag var fast anställd. Trots att jag informerade om att de begick ett avtalsbrott valde de att fullfölja det, säger han.
Jobbet tillbaka dagen efter
Niklas kontaktade Seko, som påtalade att det var ett brott mot lagen om anställningsskydd (las).
Dagen efter fick han tillbaka sin anställning, vilket Sveriges Radio P4 Östergötland var först att rapportera om.
– Jag kände en sådan oro och ångest över att gå till jobbet på grund av kränkningarna, så jag hade lyckligtvis kontakt med Seko redan. Därför kunde de ingripa snabbt, säger han.
Efter den felaktiga uppsägningen har Niklas fått en ny chef.
– Nu är jag tillbaka på jobbet, men med en viss obehagskänsla, säger Niklas.
Polisen kan få betala skadestånd
Sekos ordförande inom Polisen, Karna Tillheden, förhandlar nu med arbetsgivaren om den felaktiga uppsägningen, vilket kan leda till skadestånd.
Hon är förvånad över att cheferna inte lyssnade när Niklas påpekade att han inte var provanställd.
– Jag vet faktiskt inte vad det är som gör att arbetsgivaren ändå väljer att gå vidare med tro på att det är en provanställning och avsluta den vid mötet, säger hon.
Polisen: Fel i anställningsavtal
Jens Öhmark är chef för lokalpolisområdet Motala. Han förklarar att cheferna trodde att det var en provanställning, men att anställningsavtalet inte var korrekt ifyllt.
Han har poängterat detta för HR-avdelningen och avtalet är nu lättare att fylla i.
– Sedan måste vi bli bättre på vår kommunikation, så att det är tydligt för arbetstagaren vad som gäller, säger han.
Hoppas på nystart
Jens Öhmark säger att han har full förståelse för att det kan kännas konstigt att återgå till jobbet efter att cheferna velat avsluta anställningen.
– Jag välkomnade honom tillbaka och önskar att vi får en nystart. Har vi gjort fel ska vi stå för det och rätta till det så gott vi kan, säger han.
Utreder kränkande särbehandling
Efter bland annat frågan om sexuell läggning har Jens Öhmark inlett en utredning om kränkande särbehandling, som nu görs av företagshälsan.
I samband med det ses hela arbetsmiljön över, då det framkommit ytterligare uppgifter om personalkonflikter och trakasserier på polisstationen.
– Jag hoppas att jag och huvudskyddsombudet kan få klarhet i det. Vi har nolltolerans mot kränkningar. Det får inte förekomma, säger Jens Öhmark.