Beskedet bekräftas även av Kommunals ordförande Tobias Baudin i en intervju med Sveriges radio Ekot.

Kommunal är stora, vi är starka och nu är vi också rätt förbannade

Tobias Baudin

Kommunals ordförande Tobias Baudin säger att medlemmarna i Kommunal är värda högre löner. Dagens beslut innebär att förbundet nu kör den här avtalsrörelsen själva.

– Kommunal är stora, vi är starka och nu är vi också rätt förbannade, säger Tobias Baudin.

”Yrkesutbildning måste löna sig”

För att acceptera LO:s förslag till samordning ville Kommunal ha möjlighet att också kunna kräva mer till nyckelgrupper med yrkesutbildning, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

– Yrkesutbildning måste få löna sig även i välfärden. Det har vi inte fått stöd för i LO. Därför väljer vi att driva vår egen avtalsrörelse, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin i ett pressmeddelande.

Han poängterar i intervju med Ekot att det faktum att LO inte ställt sig bakom Kommunal kan påverka relationen framöver.

– Vi har gjort det här tidigare i historien och det har vi lyckats bära hem. Men det är klart att det hade varit bättre om det funnits stöd från LO. 

LO lägger locket på

LO lägger locket på om dagens besked när Arbetet söker en kommentar. Enligt LO:s presstjänst kommer ingen representant från LO att kommentera Kommunals besked i dag.

Diskussioner om eventuell LO-samordning mellan övriga fackförbund inför avtalsrörelsen pågår fortfarande, uppger presstjänsten.

På frågan om LO kände till att Kommunal skulle gå ut med sitt besked i dag svarar presstjänsten nej.

Sekotidningen har sökt Seko för kommentarer.

Den här artikeln är först publicerad i Arbetet, som tillsammans med Sekotidningen och fem andra titlar ingår i LO Mediehus.