Efter att Försvarsmakten i början av året uppmanade oss alla att vara förberedda på att kriget kan komma hit kan man undra hur det ska gå till.

Ofta blir det tips om hur vi som individer ska preppa för kriser. Mitt flöde i sociala medier fylls av smarta prylar jag kan köpa för att klara mig i en nödsituation, med vev-radio och mobilt gasolkök.

Och det är inte dumt att kunna klara sig själv. Men att alla har några hundralappar i en burk i köket hjälper inte när livsmedelsbutikens betalsystem blir hackat.

Hemberedskap i all ära, men det är dags att vi pratar mer om samhällets krisberedskap.

Sverige har tappat kontrollen

Vår förbundsordförande Gabriella Lavecchias reaktion blev en uppmärksammad debattartikel i DN om vikten av att ha kontroll över centrala samhällsfunktioner.

Den som läser kan inte annat än att hålla med.

Svensk elproduktion är beroende av utländsk arbetskraft, hur kommer det att fungera vid en attack?

I händelse av kris eller krig kommer det vara avgörande att el, telefon, post samt transporter på väg, räls och sjöfart fungerar. Och just dessa verksamheter har nationen Sverige släppt kontrollen av.

Hur fungerar tågen i kristid?

Det är organisationer som sedan länge är avreglerade och privatiserade, vilket kan ses med blotta ögat och framför allt upplevas ur ett kundperspektiv.

Den som tycker det är stökigt att nu i fredstid åka tåg eller prata med elbolagets kundtjänst i en värld full av underentreprenörer att skylla på – hur blir det då i kris?

När det som vi behöver lita på att det fungerar i stället styrs av marknadskrafter.

Kräv ansvar från staten

Vi Seko-medlemmar som jobbar inom de här verksamheterna har ett försprång.

Den som lever med ständiga upphandlingar och omorganisationer vet smärtsamt väl att det här inte bara är dåligt för medlemmarna, det är katastrofalt för hela Sverige.

Den insikten kan vi använda till mer än företagsfackligt arbete. Ge debatten luft under vingarna – kräv att staten tar ansvar!

Större än partipolitik

Svensk elproduktion är beroende av utländsk arbetskraft, hur kommer det att fungera vid en attack?

Tågtrafiken har på vissa sträckor upplåtits till utländska aktörer. Vad kommer de att ha för intresse i ett förvärrat säkerhetsläge?

Att öka den statliga kontrollen av viktiga samhällsfunktioner är något mer än bara en höger-vänster-fråga som politiska meningsmotståndare kan käbbla om.

Behövs systemskifte

Nu handlar det om att vi ska kunna försvara och ta hand om Sverige i händelse av kris eller krig.

Det räcker inte med att jag förvarar en trave tortilla-bröd i garderoben och köper en vattenrenare. Vi behöver ett systemskifte till mer statligt inflytande för att kunna ha en krisberedskap värt namnet.