Erika Svärd ska ställa om Arbetsförmedlingen – på distans
Erika Svärd har dubbla utmaningar som projektledare på Arbetsförmedlingen. Att arbeta hemifrån och samtidigt driva det stora digitala förändringsarbetet under oklara förutsättningar. Gemensam gympa är en hjälp i hemarbetet.
I arbetet som projektledare ansvarar Erika Svärd för att ta fram en plan för hur omorganisationen av avdelningen digitala tjänster ska genomföras. Utgångspunkten har varit att arbeta transparent och med en bred involvering av avdelningens medarbetare.
– Det är superviktigt att det inte bara är ledningsgruppen som tar besluten, utan att vi gör det tillsammans, att vi bygger vår avdelning ihop. Det ger bättre förutsättningar för att vi ska trivas och lyckas med vårt uppdrag.
Det här var en chock för hela vår myndighet. Vi hade en enorm omställningsprocess framför oss som vi fortfarande inte återhämtat oss från
Nyligen har ett beslut tagits om hur omorganisationen ska bli, berättar Erika Svärd.
– Och beslutsunderlaget har ändrats enormt mycket efter mycket klok input från medarbetarna.
Omorganisationen hänger till viss del ihop med de stora förändringar som Arbetsförmedlingen tvingats till de senaste åren.
I mars 2019 kom ett besked om ett storvarsel av 4 500 anställda, och att 132 kontor skulle avvecklas, främst i gles- och landsbygd i mellersta och södra Sverige.
Detta beslut var ett resultat av att Moderaternas och Kristdemokraternas budget röstades igenom i riksdagen 2018, och att budgeten till Arbetsförmedlingen minskade rejält.
Samtidigt slöt regeringen en överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna att Arbetsförmedlingen ska reformeras. En viktig del av den är att lägga ut jobbmatchning av arbetssökande på privata aktörer.
– Det här var en chock för hela vår myndighet. Vi hade en enorm omställningsprocess framför oss som vi fortfarande inte återhämtat oss från, den kommer sätta sina spår under en lång tid, säger Erika Svärd.
Antalet uppsagda blev i slutändan inte alls så många som 4 500, men över tusen sades upp. Många kontor har också bommats igen.
Men det hela gick för fort fram, enligt fack och anställda. Även politiska partier insåg detta till slut.
Hård kritik från Vänsterpartiet
Vänsterpartiet gick till stenhård attack mot regeringen. Och efter hot om en misstroendeomröstning mot regeringen sköts reformeringen upp ett år, enligt ett beslut i december 2019.
Sedan kom coronapandemin i februari/mars i år, som fått Arbetsförmedlingen att behövas extra mycket. Myndigheten har under pandemin fått växla upp igen och rekrytera, då arbetslösheten i landet skjutit i höjden till följd av pandemin.
Många branscher som kämpar för överlevnad har som bekant tvingat säga upp många anställda.
Vad beträffar reformeringen, så tycker Erika att Arbetsförmedlingen behöver utvecklas men hon är frustrerad:
– Vi har inte fått förutsättningarna att lyckas med vårt uppdrag, det är fortfarande många frågor som regeringen inte svarat på om hur det reformerade systemet kommer att utformas. Vi arbetar för fullt med förberedelserna men en tydligare inriktning hade såklart underlättat.
Det fackliga är något jag alltid har med mig. Att ställa frågan: Vad behöver våra medlemmar och medarbetare? Det är viktigt.
I dag sköter Erika Svärd sitt jobb hemifrån lägenheten i Örebro.
– Valmöjligheten har påverkat mig mest, att bli styrd av den här pandemin. Oftast jobbar jag hemifrån, men ibland går jag till något närliggande kontor för att socialisera mig. Jag är en väldigt extrovert person som behöver träffa folk, säger Erika Svärd.
Före virusets utbrott arbetade hon två till tre dagar i veckan på Arbetsförmedlingens kontor i Solna, norr om Stockholm. Byggnaden huserar i normala fall över tusen anställda.
I nuläget får enbart ett hundratal befinna sig i byggnadens lokaler. Flera kontorslandskap och våningar är helt avstängda. Och så ser det ut på många andra kontor på Arbetsförmedlingen i landet.
Samtidigt försöker Erika Svärd och hennes närmsta kollegor att hålla fast vid sina rutiner, de som de hade före pandemin.
Stretchar och gympar ihop
Varje arbetsdag träffas de på videosamtal för en morgonfika ihop, där fokus försöker ligga på allt annat än själva jobbet. Och de möts på videosamtal för friskvård så ofta de kan.
– Vi brukar stretcha och ha gympa ihop, säger Erika Svärd, som ingår i en stab om åtta personer som arbetar med Arbetsförmedlingens digitala tjänster.
I mars rekryterades en ny medarbetare till Erikas stab. Om det hade varit normala tider hade de nu arbetat i många månader tillsammans på arbetsplatsen i Solna. Men så har det ju inte varit.
– Vi har träffats två gånger fysiskt sedan i mars. Det är klart att det varit en utmaning. Överlag har Arbetsförmedlingen anställt många nya. Det har varit superviktigt att ta hand om dem extra mycket nu när vi inte träffas fysiskt, så att de känner sig trygga och välkomna.
Det var redan 2012 som Erika Svärd fick sin första tjänst på Arbetsförmedlingen i Karlskoga. Ett sommarjobb som därefter ledde till en anställning som administratör. Sedan gick hon över till kundtjänst, eller personligt distansmöte, som avdelningen heter i dag.
Förra året blev hon chefsassistent på avdelningen digitala tjänster och strax därefter fick hon uppdraget som projektledare för avdelningens omorganisation.
– Jag halkade in på Arbetsförmedlingen på ett bananskal. Jag trivs superbra än i dag, säger hon.
Valde bort fackligt arbete
Redan i början av sin tid på myndigheten väcktes Erikas intresse för fackliga frågor. Hon blev aktiv i fackförbundet Seko.
– Jag har haft turen att ha chefer som låtit mig blomstra i det jag är bra på. Självklart har jag gjort mina arbetsuppgifter, men när jag sett att vi har utmaningar, eller saker som kan bli bättre, så har jag tagit tag i det fackligt och blivit uppmuntrad att göra det.
Hon tycker flera frågor är viktiga för facket att driva:
– Som facklig fokuserade jag extra på ”what’s in it for me?”, varför ska medlemmen just välja Seko? Allt från att driva medlemmarnas förbättringsförslag till lönefrågor, till att informera om fackets försäkringar eller att arrangera olika aktiviteter för våra medlemmar. Vi har olika behov och önskemål, det gäller att få med de hårda parametrarna likväl som de mjuka.
Sedan hon blivit chefsassistent är hon inte längre fackligt engagerad.
– Jag har varit tvungen att backa från det eftersom jag arbetar i staben på avdelningen och assisterar cheferna. Men det fackliga är något jag alltid har med mig. Att ställa frågan: Vad behöver våra medlemmar och medarbetare? Det är viktigt.